Kaupunginvaltuuston kokous 14.11.16

marras 14, 2016

Tampereen kaupunginvaltuuston talousarviokokous järjestettiin tavalliseen tapaan marraskuun puolessa välissä. Talousarviokokous on perinteisesti koko päivän kestävä tapahtuma, jolloin valtuutetut saavat päätettäväkseen seuraavaan vuoden talousarvion. Tänä vuonna ”tilikauden tulos 18,8 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kun nettoinvestoinnit ovat 197 miljoonaa euroa, kasvaa lainamäärä ensi vuoden loppuun mennessä noin 85 miljoonalla eurolla. Asukaskohtainen lainamäärä nousee noin 2 500 euroon, mikä on kuitenkin suurten kaupunkien matalinta tasoa”.  Veroprosenttia ei nosteta, mutta kiinteistöveroprosentti nostettaisiin, jatkossa se olisi 1,15%.

Irene Roivainen kannattaa subjektiivista päivähoito-oikeutta

Irene Roivainen kannattaa subjekiivista päivähoito-oikeutta

Ehkä hieman yllättäen kokouksen aluksi kävi selväksi, että kokoomus olisi kannattamassa perussuomalaisten tekemää esitystä subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistamisesta talousarviosta. Viime vuonna jo kertaalleen haudattu idea palasi kummittelemaan sallin, ja aiheesta riitti runsaasti sanottavaa. Vihreä valtuustoryhmä oli ilmoittanut jo aiemmin vastustavansa jyrkästi päivähoito-oikeuden rajaamista, ja valtuutetut käyttivätkin asiasta useita puheenvuoroja. Irene Roivainen muisti pyrkimyksen subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta olleen agendalla jo 1990-luvulla. Hän huomautti, että mahdollisuus päivähoitoon on lapsen oikeus, vaikka päivähoito-oikeus edistää myös vanhempien työnhakumahdollisuuksia. Petri Siuro puolestaan sanoi  päivähoidon olevan ennaltaehkäisevää toimintaa, josta säästäminen voi kostautua myöhemmin.

Lähes yhdeksän tuntia kestäneen keskustelun jälkeen talousarviosta ja siihen liittyvistä muutosesityksistä päästiin viimein äänestämään. Äänestys päivähoidon rajaamisesta kaatui kuitenkin selvästi, kiitos siitä! Äänestykset jatkuivat vielä tunnin verran, mutta merkittäviä muutoksia ei tehty. Ensi viikolla valtuusto kokoontuu marraskuun kolmanteen kokoukseen, tavataan taas!

Noora Hinkkanen
Kunnallissihteeri