Näin vaikutat

Voit vaikuttaa asioihin vihreiden verkoston kautta.

Ota yhteyttä päätöksentekijöihin

Vihreitä luottamushenkilöitä löytyy lähes kaikilta tasoilta, joilla päätöksiä tehdään.

Kaupungin tärkeimmät asiat päätetään kaupunginvaltuustossa. Valtuuston päätökset valmistelee kaupunginhallitus, joka myös johtaa kaupungin hallintoa ja taloutta. Tärkeitä ovat myös lautakunnat (lapset ja nuoret, ikäihmiset, terveys ja toimintakyky, osaaminen ja elinkeinot, sivistys ja elämänlaatu, yhdyskunta), jotka vastaavat palveluiden järjestämisestä ja tilaamisesta. Kaupungin päätöksentekoa koskevissa asioissa kannattaa kääntyä vihreän valtuustoryhmän ja siellä asiasta vastaavien luottamushenkilöiden puoleen.

Kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä sivistyspalveluiden tuottamisesta vastaavat hyvinvointipalveluiden johtokunnat (avopalvelut, laitoshoito, erikoissairaanhoito, varhaiskasvatus ja perusopetus, toisen asteen koulutus, kulttuuri- ja vapaa-aika). Lisäksi kaupunki omistaa myös kaupunkilaisille palveluita tarjoavia liikelaitoksia (esim. TKL, tilakeskus, Tampereen Vesi) ja yhtiöitä (esim. sähkölaitos, Ekokumppanit, erilaiset asuntoyhteisöt) ja on mukana erilaisissa yhteistyökuvioissa. Niiden osalta kannattaa kääntyä suoraan luottamustehtävää hoitavan edustajan puoleen.

Valtakunnallisissa asioissa kannattaa olla yhteyksissä pirkanmaalaisiin kansanedustajiin ja Euroopan laajuisissa europarlamentaarikkoihin.

Ryhdy itse vaikuttajaksi

Lähde ehdokkaaksi vaaleihin. Kunnallisvaaleihin otetaan mielellään mukaan uusia aktiivisia ihmisiä. Sinulla ei tarvitse olla kokemusta politiikasta tai vaikuttamisesta, kiinnostus yhteisten asioiden hoitamiseen ja kehittämiseen riittää. Ehdokkaille järjestetään koulutusta ja tukea.

Tule mukaan paikalliseen yhdistystoimintaan. Oman elämäntilanteesi ja kiinnostuksesi mukaan voit hakea esimerkiksi mukaan yhdistyksen hallitukseen, kaupunginosayhdistyksiin tai ryhtyä vapaaehtoiseksi.

Ryhdy kansalaisaktiiviksi. Poliittisten puolueiden lisäksi on paljon yhdistyksiä ja kansalaisliikkeitä, jotka edistävät vihreitä arvoja. Vihreitä toimijoita on ollut mukana mm. pelastamassa tavara-asemaa, kehittämässä polkupyöräilyn olosuhteita Tampereella ja toimimassa aktiiveina Urbaani Tampere -liikkeessä.

Lisää vihreän liikkeen vaikuttavuutta

Äänestä ja kannusta muitakin äänestämään. Erityisesti kuntavaaleissa voi jo yksikin ääni ratkaista ehdokkaiden keskinäisiä sijoituksia. Vaikka ehdokas ei pääsisi läpi valtuustoon, hänen saamallaan äänimäärällä on paljon merkitystä. Varasijalle pääsy avaa ovet lautakuntiin, joissa valmistellaan ja tehdään tärkeitä päätöksiä. Myös muihin kaupungin luottamustehtäviin valitaan edustajat vaaliehdokkaiden keskuudesta ja kriteerinä käytetään ehdokkaiden saamia äänimääriä.

Tee vaalityötä tai liity jonkun ehdokkaan tukiryhmään. Kaikissa vaaleissa ehdokkaat ovat kiitollisia saamastaan avusta. Varsinkaan ensikertalaiset eivät välttämättä kehtaa pyytää ihmisiä tukiryhmiinsä mukaan, vaan uurastavat yksin. Kun löydät hyvän ehdokkaan, kysy, miten voisit auttaa. Mikäli et halua tukea jotain tiettyä ehdokasta, voit osallistua yhteiseen vaalityöhön.