Hanna Tainio esitti kampanjan avauksessaan, että bussilippujen hintoja lasketaan 30%:lla seuraavan vaalikauden aikana. Kustannuksia hän arvioi koituvan kaupungille tästä ratkaisusta 1.5 miljoonaa euroa vuodessa. Hienoa, että joukkoliikenne on näin kärjessä Hannan ohjelmassa, tästä olemme samaa mieltä. Tampereen kaupungin joukkoliikennetuki olikin laskussa kymmenen vuotta, kunnes se kääntyi nousuun viime vuonna.
Hannan laskutapaa pitää kuitenkin tarkentaa. Tuo 1,5 miljoonaan kasvua tarvitaan siis joka vuosi seuraavalla vaalikaudella, joten neljän vuoden kuluttua joukkoliikenteen tuen tulisi olla 6 miljoonaa nykyistä suurempi eli lähes kaksinkertainen. Se on kova tavoite, mutta kannatan sitä. Kuitenkin oleellisempaa kuin yleinen lippujen hintojen alentaminen on palvelutason parantaminen ja alennusten kohdentaminen täsmätukena pienituloisille, opiskelijoille ja liikuntarajoitteisille. Ovatko demarit luopumassa Aktiivipassin ideasta, senhän tarkoitus oli suunnata tukea nimenomaan pienituloisimmille kaupunkilaisille?
Kaupunginhallitus keskusteli ja äänesteli ahkerasti tänään. Päätimme että englanninkielisen päivähoidon laajennus pitää aloittaa heti alkusyksystä eikä lykätä sitä marraskuulle sen takia, että kaupungilla ei ole omia tiloja tarjota. Kaupunginhallituksen syksyinen päätös oli selkeä: toimintaa voidaan järjestää myös tuottajan tiloissa. Tässä meillä on näkemysero apulaispormestari Sirkkaliisa Virtasen kanssa, joka haluaa järjestää toiminnan kaupungin tiloissa. Mikäli kaupunki ei pysty määräajassa tarjoamaan tiloja, kilpailuun osallistuvat vain ne toimijat, joilla on tarjota omat tilat. Se on selkeää monituottajuutta.
XL-ryhmät olisivat halunneet korjata myös nuorisoavustusten jakoperiaatteita tasapuolisemmiksi sitoutumattomia järjestöjä kohtaan, mutta asia jätettiin vielä pöydälle ja siihen palataan seuraavassa kokouksessa. Ei ole oikein periä vuoden 2008 määrärahoista ei-poliittisilta järjestöiltä lisäkuluja, jotka vuoden 2002 laiton päätös aiheutti.
Viimeinen erävoitto oli valtuustoryhmien tekemä Reilun kaupan aloite, jossa esitin pohjaesitykseen nähden radikaalimpaa linjausta. Varovainen pohjaesitys lähti siitä, että Reilun kaupan kahvia ja teetä tarjottaisiin virastotalolla vain kaupungin virallisissa tilaisuuksissa, jolloin ravintola Näköala jäisi päätöksen ulkopuolelle. Epäilin, ettei tällainen päätös täyttäisi kriteereitä – ja turkulaiset ehtisivät ennen Tamperetta Reilun kaupan kaupungiksi… Sain taakseni koko kh:n tuen – ja olin ikionnellinen!
Irene Roivainen
kaupunginhallituksen jäsen
Seuraa vihreän pormestariehdokkaan blogia www.ireneroivainen.net