Ryhmäpuheenvuoro valtuustossa 23.8.2021: Tampereen vihreä valtuustoryhmä on tyytyväinen pormestariohjelman kirjauksiin

elo 23, 2021

Ryhmäpuheenvuoro valtuustossa 23.8.2021: Tampereen vihreä valtuustoryhmä on tyytyväinen pormestariohjelman kirjauksiin

Tampereen vihreä valtuustoryhmä on tyytyväinen pormestariohjelmaan sekä siinä näkyviin vihreisiin tavoitteisiin. Tänään Tampere-talossa pidetyssä valtuuston kokouksessa vihreän ryhmäpuheenvuoron piti valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Brigita Krasniqi.

 “Pormestariohjelma on kompromissi eri puolueiden näkemyksiä siitä, millaista maailmaa haluamme rakentaa. Tällä hetkellä maailma huutaa vihreitä arvoja ja me vihreä valtuustoryhmä olemme tyytyväisiä siihen, kuinka vahvasti vihreä jälki näkyy pormestariohjelmassa ja Tampereen kaupungin politiikassa”, sanoo vihreän valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Brigita Krasniqi. 

Ohjelmassa näkyy vihreiden jälki niin ilmastopolitiikassa, hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisessä kuin kulttuurissa, liikkumisessa ja rakentamisessa”, Krasniqi jatkaa. 

Ohjelmassa Tampereen kaupunki sitoutuu mm. luopumaan turpeen poltosta, päivittämään ilmastotiekarttaa, sekä vähentämään luontokatoa. “Vihreä valtuustoryhmä pitää sitä erittäin hienona ja tärkeänä, että ensimmäistä kertaa luonnon monimuotoisuuden tilan parantaminen otetaan strategiseksi tavoitteeksi tulevalla valtuustokaudella”, Krasniqi iloitsee. 

Ohjelmassa tehdään myös panostuksia koulutukseen. “Koulutus on tämän hyvinvointivaltion yksi tärkeimpiä peruspilareita. Koronakriisi on vaikuttanut myös lasten ja nuorten koulutuseroihin ja siksi tämän kauden yksi tärkeimpiä tehtäviä on kuroa umpeen koronan aiheuttamat koulutus- ja hyvinvointierot. Meille vihreille on erityisen tärkeää, että vahvistamme kolmiportaista tukea ja tasa-arvorahaa. Jokainen lapsi ja nuori ansaitsee tulla kohdatuksi omana itsenään ja jokaisen lapsen ja nuoren tulisi saada rauhaa kasvaa sellaisena kuin on ilman huolia”, päättää Krasniqi.

Puhe kokonaisuudessaan:

Arvoisa valtuuston puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja tamperelaiset

Aloitamme tämän kauden poikkeuksellisina ja historiallisina aikoina. Koronakriisi on vaikuttanut laajemminkin politiikkaan ja tuonut esille vahvasti sen millaista maailmaa haluamme rakentaa.

Pormestariohjelma on kompromissi eri puolueiden näkemyksiä siitä, millaista maailmaa haluamme rakentaa. Tällä hetkellä maailma huutaa vihreitä arvoja ja me vihreä valtuustoryhmä olemme tyytyväisiä siihen, kuinka vahvasti vihreä jälki näkyy pormestariohjelmassa ja Tampereen kaupungin politiikassa. 

 

Ohjelmassa näkyy vihreiden jälki niin ilmastopolitiikassa, hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisessä kuin kulttuurissa, liikkumisessa ja rakentamisessa.

Ilmastokriisi ei odota meitä. Tämä vuosikymmen on ratkaiseva vuosikymmen ilmastokriisin suhteen. Tampere on suuri ja merkittävä kaupunki, jolla on kunnianhimoiset tavoitteet ilmastopolitiikassa. Tärkein lupaus, jonka voimme tehdä tamperelaisille on se, että teemme kaiken tarvittavan hiilineutraalin ja pian sen jälkeen hiilinegatiivisen Tampereen eteen. Siksi onkin tärkeää, että ilmastotiekartta päivitetään valtuustokauden aikana. Päätös siitä, että turpeen poltosta luovutaan valtuustokauden aikana on merkittävä askel kaupungille. Tampereen on tehtävä eteenpäin katsovaa rohkeaa ilmastopolitiikkaa. Tästä hieno esimerkki on ratikan jatkorakentamisen päätökset. Myös liikkumisen moninaisuuden näkyminen ohjelmassa on tärkeää. Pyöräilyn edistäminen vaatii poliittista halua ja päätöksentekoa. Ilmastokriisin ohella myös luontokato on vakava uhka, johon Tampereen tulee vastata. Vihreä valtuustoryhmä pitää sitä erittäin tärkeänä, että ensimmäistä kertaa luonnon monimuotoisuuden tilan parantaminen otetaan strategiseksi tavoitteeksi tulevalla valtuustokaudella.

Koulutus on tämän hyvinvointivaltion yksi tärkeimpiä peruspilareita. Koronakriisi on vaikuttanut myös lasten ja nuorten koulutuseroihin ja siksi tämän kauden yksi tärkeimpiä tehtäviä on kuroa umpeen koronan aiheuttamat koulutus- ja hyvinvointierot. Meille vihreille on erityisen tärkeää, että vahvistamme kolmiportaista tukea ja tasa-arvorahaa. Jokainen lapsi ja nuori ansaitsee tulla kohdatuksi omana itsenään ja jokaisen lapsen ja nuoren tulisi saada rauhaa kasvaa sellaisena kuin on ilman huolia. Siksi maltilliset ryhmäkoot varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa ovat tärkeitä. Tampere tarvitsee myös panostuksia nuorten mielenterveyteen. Olemme keskellä mielenterveyskriisiä, joka on otettava tässä kaupungissa vakavasti. Mielenterveydessä ei kuitenkaan ole kyse vain siitä, että pääsee terapiaan ja saa apua, vaan myös siitä, että elämä tässä kaupungissa on hyvää eikä kuormittavaa. Onkin hienoa ja tärkeää, että tämän valtuustokauden aikana kaupunki haluaa myös poistaa pitkäaikaisasunnottomuuden ja panostaa ihmisten hyvinvointiin laajemmin. 

 

Hyvät kuulijat’Kulttuurikaupunkina on hienoa, että kulttuuri näkyy niin vahvasti pormestariohjelmassa. Olemme velkaa sen alan toimijoille. Kulttuurialan toimijat eivät kaipaa enää tyhjiä puheita ja lupauksia vaan aitoja tekoja.

Olemme kasvava kaupunki, jonne muuttaa vuosittain uusia ihmisiä niin muista kaupungeista kuin muista maista. Haluamme olla vastaanottava kaupunki, jossa jokainen tamperelainen saa olla oma itsensä. Tamperelaisuus ei katso äidinkieltä, sukupuolta, juuria tai sitä ketä rakastaa. Jotta voimme kasvaa niin Suomen parhaana kaupunkina, mutta myös kansainvälisenä kaupunkina on meidän tehtävä osoittaa, että hyväksymme jokaisen ihmisen sellaisena kuin hän on. Kyse ei ole vain siitä, millaista politiikkaa teemme vaan miten me myös puhumme eri ihmisistä. Tämä on meille vihreälle valtuustoryhmälle yksi tärkeimpiä kysymyksiä: kaupunki, joka kunnioittaa jokaisen identiteettiä ja ihmisoikeuksia. Toivon, että tähän voimme sitoutua jokainen tässä salissa.

Kiitos.