Ryhmäpuhe talousarviokokouksessa 11.11.24

marras 11, 2024

Vihreä valtuustoryhmä kiittää enemmistön budjettisovusta ja talousarviosta käydyistä neuvotteluista. Haastavassakin taloustilanteessa haluamme edelleen olla Suomen paras ja vetovoimaisin kaupunki. Tampereella kyetään yhteistyöhön vaikeissakin hetkissä ja itseämme isompienkin ongelmien edessä. Talousarvio on kompromissi ja  arvovalintoja, ja vihreä valtuustoryhmä on tyytyväinen siihen, että Tampereella investoidaan rohkeasti kasvuun ja kestävään kaupunkikehitykseen, sekä pidetään keskiössä erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointi. 

Viime vuoden ryhmäpuheessa toivoin vakaampaa vuotta 2024. Valitettavasti sen sijaan monet huolet realisoituivat ja uusia epävarmuustekijöitä ilmestyi. Häätöjen määrä on Tampereella lähtenyt räjähdysmäiseen kasvuun ja asunnottomuus valtavirtaistunut. Yhä useampi pienituloinen on asunnoton tai asunnottomuusriskissä ja Tampereella on yhä enemmän työssäkäyviä asunnottomia. Asumistuen leikkaukset ja toimeentulotuen hyväksyttävien asumismenojen kiristykset pakottavat yhä useamman etsimään halvempaa asuntoa, joita Tampereella ei ole riittämiin tarjolla. Toimeentulotuen saajat ovat lisääntyneet ja yhä useampi joutuu turvautumaan esimerkiksi ruoka-apuun tai seurakuntien diakonia-apuun. Siksi on välttämätöntä, että teemme mitä voimme ja esimerkiksi köyhyysohjelmaan tehdyt lisäykset jatkuvat. Kannatamme myös lämpimästi esitettyä lisäystä asunnottomuusneuvontaan. 

Koulutus ja kasvatus on paitsi kunnan merkittävin tehtävä, myös merkittävin keino vaikuttaa sosioekonomisten erojen kaventamiseen. Vihreä valtuustoryhmä onkin tyytyväinen kasvatus- ja opetuslautakunnan sektorille tehtävään 6,2 miljoonan euron lisäykseen. Sillä varmistetaan, että perusopetuksen ryhmäkoot pidetään ennallaan oppilasmäärän lisääntyessä ja turvataan laadukkaita oppimisympäristöjä. Pienryhmiä perustetaan lisää ja varhaiskasvatukseen palkataan lisää avustajia. Kaupungin tehdessä muuttovoittoa myös maahanmuuton kautta on tärkeää varautua S2-opetuksen tarpeen kasvuun. Aivan erityisesti pienituloisten ja muuten haavoittuvissa asemissa olevien perheiden tilanteisiin on nyt kiinnitettävä huomiota kaikissa kaupungin tarjoamissa palveluissa. Haluamme kiittää lähes kaikkia ryhmiä siitä, että kasvatuksen ja koulutuksen resurssien turvaamiseen löydettiin neuvotteluissa vankka yhteisymmärrys. 

Maan hallituksen politiikka heijastuu Tampereelle ja tamperelaisten arkeen monenlaisin tavoin. Jokaista valtiotason heikennystä emme pysty Tampereella torjumaan, mutta esimerkiksi etsivän nuorisotyön resurssien turvaaminen edes nykyisellä tasollaan on kriittistä nuorten kasvavaan pahoinvointiin vastaamiseksi. Hyvinvointia edistetään muillakin tavoin: Uimahallien edullinen kausiranneke ja seniorien maksuttomat uinnit arkisin saavat jatkoa. 

Liikunnan lisäksi kohtaamisten ja kulttuurin hyvinvointivaikutukset ovat kiistattomat. Olemme maan merkittävimpiä kulttuurikaupunkeja, ja on ilo, että kulttuuripanostukset jatkuvat. Vuorekseen saadaan kirjasto, Tullikamarin remontti alkaa, Tampereen taidemuseon laajennus etenee ja isojen teattereiden perusparannuksiin investoidaan. Hiedanrannan kulttuurikeskushanke etenee ja Nekalaan valmistuu lisää kaivattuja kulttuurin kokemisen ja tekemisen tiloja. Kulttuurilla on valtava vaikutus hyvinvointiin, mielenterveyteen ja yhteisöllisyyteen. Elinvoimainen, monimuotoinen ja saavutettava kulttuurikenttä on lisäksi veto- ja pitovoimatekijä sekä aluetalouden veturi.

Kaupunkikehityksen kohtalonkysymykset liittyvät kuitenkin luontoon ja ilmastoon. Elämme jälleen mittaushistorian kuuminta vuotta ja sään ääri-ilmiöt näkyvät meilläkin. Samalla luonto ympärillämme köyhtyy ennennäkemätöntä tahtia. On elintärkeää, että Tampere tekee päättäväisesti töitä saavuttaakseen hiilineutraaliuden vuonna 2030. Toimenpiteitä tarvitaan erityisesti liikenteen päästöjen laskemiseksi. Siihen vastataan rakentamalla edelleen kestävää joukkoliikennekaupunkia, joka kasvaa muun muassa raitiotiereittien varrelle. Joukkoliikenteen vahvistamisen kannalta on kuitenkin kestämätöntä, että ALV-korotuksen ja joukkoliikenteen ilmastotuen poistamisen takia lippuhintoja joudutaan jälleen nostamaan. Toivoa antaa kuitenkin esimerkiksi kaupunkien luontofoorumissa tehty sitoutumus luontokadon pysäyttämiseksi Tampereellakin vuoteen 2030 mennessä. Sitoumuksen lisäksi tarvitsemme kaikilla sektoreilla konkreettisia toimia tavoitteen saavuttamiseksi ja esimerkiksi LUMO-ohjelma on vuoden 2025 aikana päivitettävä. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kantaa vastuumme ympäröivästä maailmasta ja toisistamme. 

Hyvät kollegat, hyvät tamperelaiset. Talousarvio antaa edellytyksiä rakentaa Tampereesta edelleen kaupunkia, jossa eriarvoisuutta torjutaan, kulttuurielämä kukoistaa ja ratikka kirittää kestävää joukkoliikennekaupunkia. Haasteet eivät tästä varmasti vähene, mutta rohkeus ja yhteistyön henki kantavat pitkälle. Vihreä valtuustoryhmä kiittää valtuuston enemmistöä, joka jakaa saman vision. Kiitos.

– Vilma Järvisalo, valtuustoryhmän puheenjohtaja