Parempia mielenterveyspalveluita Tampereelle!

loka 10, 2020

Tänään vietetään kansallista mielenterveyspäivää, mutta tänä vuonna mielenterveyskysymykset ovat olleet läsnä yhä useamman elämässä joka päivä. Koronakriisi on opettanut meille, että yllättävät vaikeudet horjuttavat kenen tahansa hyvinvointia. Olemme saaneet myös lukea hälyttäviä uutisia toivottomuudesta. Itsemurhien yritysten määrät ovat rajusti kasvussa suurissa kaupungeissa. Toivottomuuden ilmapiiri on lisääntynyt.

Yhteiskunnan ja ihmisen kannalta on parempi, että avun saa jo ennen ongelmien kärjistymisestä. On myös tärkeä muistaa, että merkittävimmät päätökset mielen hyvinvoinnille tehdään nimenomaan kunnan tasolla.

Tein tänä vuonna valtuustoaloitteen mielenterveyden ensiapukurssien järjestämisestä kouluissa. Kun ihmiseltä murtuu kaatumisessa käsi, moni tietää kuinka tulee toimia. Mielenterveyden haasteita ei tunneta riittävästi. Ahdistuneisuutta tai paniikkihäiriötä taas ei usein tunnisteta eikä siihen osata antaa apua. Mielenterveyden ensiapukurssin avulla yhä useampi oppisi tunnistamaan mielenterveyden haasteita ja toimimaan oikein. Näin yhä useampi osattaisiin ohjata eteenpäin tarvittaviin mielenterveyden palveluihin.

Tämän lisäksi meidän on lisättävä matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita ihmisten saataville helposti ja nopeasti. Keinot siihen ovat onneksi olemassa. Mielenterveyden keskusteluapu on tutkitusti toimivaa: jo neljä kertaa lyhytterapiaa puolitti tutkitusti masennusoireet.

Tampereella toimii matalan kynnyksen mielenterveyden yksiköitä. Ensiohjauskeskus Ensiosta tarjoaa hoidollisia ryhmiä ja ohjaa eteenpäin tarvittaviin palveluihin. Lyhytterapiaan Tampereella kuitenkin tarvitaan lääkärin lähete, mikä lisää odotusaikaa tarpeettomasti. Tampereelle tarvitaan lyhytterapiaa tarjoavia matalan kynnyksen palveluita. Tällainen klinikka olisi erittäin tärkeitä avun paikka. Mielenterveysongelmien kanssa painivan ei tulisi joutua odottamaan kuukausia hoitoonpääsyä.

Tästä syystä aion tehdä seuraavassa kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuustoaloitteen matalan kynnyksen lyhytterapiapalveluiden tarjoamisesta tamperelaisille.

Klinikoiden lisäksi kynnystä hakeutua mielenterveyspalveluiden piiriin tulee muutenkin laajentaa. Nettiterapiat ovat yksi keino, joilla apua voidaan antaa laajasti myös pandemia-aikana. Tämän kaltaisia palveluita ja niiden saavutettavuutta tulee entisestään parantaa.

Mielenterveyteen panostaminen on panostamista tulevaisuuteen ja hyvinvointiin.
Puolustetaan parempaa mielenterveyttä tänään ja ihan joka ikinen päivä!

Jaakko Mustakallio, Vihreiden varapuheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu