Kaupunginvaltuuston talousarviokokous 19.11.2018

marras 19, 2018

Tämän vuoden kaupunginvaltuuston taousarviokokous alkoi marraskuulle tyypillisellä harmaan kolealla ilmalla. Valoa harmauteen ei myöskään tuonut talousarvioesitys, sillä esityksen luvut olivat synkkiä;  vuoden 2019 talousarvion vuosikate on 86,4 milj. euroa ja tilikauden tulos on 30,5 milj. euroa alijäämäinen. Koalitioryhmät olivat käyneet keskustelua talousarviosta etukäteen pitkin syksyä ja budjettisopu saatiin lopulta syntymään. Talousarvion pohjaesityksessä esitettiin muun muassa sairaanhoitajamaksun käyttöönottoa, sosiaali- ja terveyspuolen asiakasmaksujen korotuksia sekä mahdollisesti Milavidan myymistä. Näistä asetelmista siis oli lähdetty neuvottelemaan ensi vuoden talousarviosta, jonka hyväksymisestä päätettiin tänään valtuuston kokouksessa.

Jaakko Mustakallio piti vihreän valtuustoryhmän ryhmäpuheen budjettivaltuustossa

Kokouksen aluksi kaupunginvaltuusto käsitteli Tampereen Infra Oy:n perustamisesta, sillä edellisessä kokouksessa valtuusto päätti jättää asian pöydälle ja palata siihen tässä kokouksessa. Tänäänkään ei asiaan saatu ratkaisua, vaan päätös yhtiön perustamisesta päätettiin lähettää takaisin valmisteltavaksi.

Tämän pykälän jälkeen päästiin itse asiaan ja valtuustoryhmien ryhmäpuheenvuoroihin.Tampereen vihreän valtuustoryhmän puheen piti tänä vuonna valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio.
”Ennen lisäleikkauksia palveluidemme tasosta, menojen ja tulojen tasapainotus ensi vuonna edellyttää merkittävää tuloveroprosentin korotusta. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluissa lyhyen jänteen säästöt ja valitettavat asiakasmaksujen korotukset kasvattavat herkästi kokonaiskustannuksia myöhemmin. Ennaltaehkäisevät ja matalan kynnykset laadukkaat palvelut tuovat todellisia säästöjä kaupungille, ”Mustakallio huomautti.

Vihreät ovat tyytyväisiä siihen, että kaupunki tekee monia hyviä täsmäpanostuksia sekä torppasi palveluiden heikennyksiä budjettineuvotteluissa. Huumeriippuvaisten hoitoon panostetaan, sairaanhoitajan vastaanottomaksua ei aseteta, alle 20-vuotiaat saavat jatkossa maksuttoman ehkäisyn ja kaupunkipyöräjärjestelmä etenee.

”Historiallisen suuret investoinnit kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden parantamiseksi kaupungissa luovat viihtyisää kaupunkiympäristöä. Meidän Vihreiden mielestä kaupungin tulee taata ensiluokkainen kasvatus ja koulutus jokaiselle tamperelaiselle, asuinpaikasta ja vanhempien tulotasosta riippumatta. Siten ehkäisemme parhaiten eriarvoisuutta yhteiskunnassa”,  sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Jaakko Stenhäll.

Kymmenen tunnin ja äänestysten päätteeksi ensi vuoden talousarvio hyväksyttiin. Valtuusto kokoontuu jälleen ensi viikolla, tavataan silloin!

Noora Hinkkanen
Kunnallissihteeri