Kaupunginvaltuuston kokous 15.5.2017

touko 15, 2017

Jaakko Mustaliio puhui työstä ja koulutuksesta

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina valtuustokauden vimeiseen kokoukseen. Uudet valtuutetut aloittavat urakkansa kesäkuussa, mutta vanhalla valtuustolla oli vielä edessään runsaasti päätettäviä asioita. Kokouksen esityslista oli erityisen pitkä, mukana oli mm. Tampereen kaupungin tilinpäätös, arviointikertomus ja kantakaupungin osayleiskaava. Kokouksen aluksi valtuustoryhmät pitivät lyhyet ryhmäpuheenvuorot tilinpäätösksestä, vuoden 2016 tilikauden tulos muodostui 21,3 milj. euroa alijäämäiseksi.  Vihreän valtuustoryhmän 1. varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio nosti puheessaan esille erityisesti työllisyyden ja koulutuksen merkityksen: ” Tampereella on viime vuosina tehty rohkeita päätöksiä, mutta tarvitsemme lisää konkreettisia toimia, joilla voimme helpottaa ihmisten arjen huolia. Vuonna 2016 työttömyys on ollut suurimpia puheenaiheita. Kun miltei viidennes kaupunkilaisista on työttöminä syntyy laajaa turvattomuutta ja kurjuutta. Sen takia ihmisiltä häviää usko omaan tulevaisuuteensa ja tilalle hiipii pelko. Pitkäaikaistyöttömyyden raju kasvu aiheuttaa inhimillistä hätää ja sosiaalisia ongelmia. Onneksemme talouden suhdanne tuntuu taittuneen, mutta Tampereen on luotava enemmän pehmeitä ratkaisuja työllisyyden parantamiseksi ja luotava positiivista uskoa tulevaisuuteen,” Mustakallio sanoi puheessaan. Tilinpäätöksestä ja tarkastuskertomuksesta käytiin keskustelua, mutta molemmat hyväksyttiin. Myös tiettyjä muutoksia päätettiin tehdä talousarvioon, ja  näin myös Kalevan maauimala saa rahoituksen ja rakentaminen voidaan aloittaa.

Seuraavaksi valtuusto sai puitavaksi kaupungin konserniyhteisöjen ja omistajaohjauksen periaatteet. Vihreät tekivät muutosesityksen, jolla olisi parannettu luottamushenkilöiden tiedonsaantioikeutta kaupungin yhtiöstä, mutta esitystä ei hyväksytty, eikä valtuutettujen esteellisteellisyyttä kaupungin toimielimessä koettu myöskään tarpeeksi kiristää. Omistajaohjaus päätettiin jättää seuraavan valtuuston hyväksyttäväksi. Kantakaupungin yleiskaavasta puhuttaessa keskusteltiin muun muassa Ruotulan golfkentän säilyttämisestä, raitiotien rakentamista ja Nurmi-Sorilan kehittämisestä. Polveilevan keskustelun päätteeksi yleiskaava hyväksytiin. Myös kaikki asemakaavamuutokset hyväksyttiin.

Kokouksen päätteeksi vihreä valtuustoryhmä jätti vielä  valtuustoaloitteen kunnallisten toimielinten selkokielisistä nimistä. Pitkä ja vaiherikas valtuustokausi on nyt ohitse, kesäkuussa salissa istuvat uudet valtuutetut! Nähdään silloin!

Noora Hinkkanen
Kunnallissihteeri