Kaupunginvaltuuston kokous 13.11.2017

marras 13, 2017

Tampereen kaupunginvaltuuston talousarviokokous alkoi jo aamuyhdeksältä. Kokouksessa käsiteltiin sekä Tampereen kaupungin talousarviota vuodelle 2018 että kaupungin strategiaa vuoteen 2030 saakka. Myös kaupungin eettiset periaatteet olivat kokouksessa arvioitavana ja hyväksyttävänä. Kokouksen aluksi valtuustoryhmien puheenjohtajat pitivät valtuutetuille ja median edustajille ryhmäpuheet, joissa he nostivat esiin omalle valtuustoryhmälleen tärkeitä asioita. Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Jaakko Stenhäll korosti puheessaan paitsi valtuustoryhmien yhteistyötä, myös vihreää kädenjälkeä talousarviossa ja strategiassa: ”Vihreä valtuustoryhmä on tyytyväinen, että Tampere suhtautuu strategiassa tulevaisuuteen avoimin mielin ja vastuunsa kantaen. Strategiassa painottuvat meille vihreille olennaiset teemat niin kestävästä kaupungista, ilmastosta, koulutuksesta kuin kansainvälistymisestä.” Stenhäll sanoi. ”Kaupunkien kasvu on yleisesti tunnustettu tosiasia, joka Tampereella tulee hoitaa ympäristöä ja ihmisten elinympäristöä kunnioittaen. Kestävin tapa kasvaa onkin muuttaa suuntaa yhdyskuntarakenteen täydentämiseen, joka on strategiassa hyvin esillä.”, hän jatkoi. Puhe on kokonaisuudessaan luettavissa täällä.

Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Jaakko Stenhäll kiitteli muita valtuustoryhmiä hyvästä yhteistyöstä

Kaupungin talousarviossa Tampereen haasteeksi todetaan väestön ikääntyminen, korkea työttömyys (elokuussa 2017 14,2%) sekä köyhyys (vuonna 2015 16,5% tamperelaisista oli pienituloisia). Toisaalta kaupunki on rakentanut runsaasti asuntoja, kaupungin väkiluku kasvaa n. 2500 asukasta /vuosi- vauhtia ja väestö on keskimääräistä kouluttautuneempaa. Verotukseen ei ole tulossa suuria muutoksia tulevana vuonna, ainoana muutoksena on koiraveron poistaminen. Kaupungin talousarvio on kuitenkin jäämässä 15,7 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Erityisesti alati alibudjetoidut sosiaali- ja terveysmenot huolettivat valtuutettuja ja niistä riittikin puhetta salissa. Myös investointimenot, kuntalaisten eriarvoistuminen ja kaupunkikehitys olivat suosittuja puheenaiheita.

Strategiassa puolestaan luvataan Tampereen olevan hiilineutraali kunta vuoteen 2030 mennessä, luokkakokojen pysyvän maltillisena sekä pyöräily- ja kävelyolosuhteisiin historiaallisen suuria panostuksia. Strategiaan vihreä valtuustoryhmä oli pääsääntöisesti tyytyväinen, vaikka talousarvion synkät luvut eivät kokouksessa mielialaa nostaneetkaan. Vihreät valtuutetut käyttivät puheenvuoroja ilmastonmuutoksen ehkäisyn tärkeydestä. koulutuksen merkityksestä esikoulusta alkaen sekä eri kulkutapamuotojen tukemisesta.

Kokouksessa huomasi, että valtuustoryhmät olivat sitoutuneita pormestarisopimukseen, sillä kokous päättyi jo ennen iltaa eikä muutosesityksiä tullut edellisten vuosien tapaan. Kokouksen päätteeksi siis hyväksyttiin Tampereen kaupungin uusi strategia, talousarvio ja eettiset periaatteet.  Seuraavan kerran kaupunginvaltuusto kokoontuu jo ensi maanantaina, nähdään silloin!
Noora Hinkkanen
Kunnallissihteeri