Kaupunginhallituksen linjaus uudisrakentamisesta tuhoaisi Pispalan historiallisen kulttuuriympäristön

helmi 10, 2020

Tiedote
Vapaa julkaistavaksi heti

Vihreät: Kaupunginhallituksen linjaus 146 uudisrakennuksesta tuhoaisi Pispalan historiallisen kulttuuriympäristön

Tampereen kaupunginhallitus käsitteli Pispalan suojelukaavaa kehittämiskokouksessaan maanantaina 10.2.2020. Viranhaltijoiden pohjaesityksenä oli, että Pispalan uudessa suojelukaavassa turvataan alueen rakennettu historiallinen kulttuuriympäristö ja rajoitetaan uudisrakennuksien rakentamista alueelle 0,2 – 0,4 tonttitehokkuudella.

Kokouksen aikana SDP:n Pekka Salmi teki muutosesityksen, joka tarkoittaa tonttitehokkuuden nostamista 0,5:een koko alueelle. Tämä mahdollistaa jopa 146 uudisrakennuksen rakentamisen Pispalaan. Ehdotusta kannattivat kaikki Kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten edustajat. Vihreät kaupunginhallituksen jäsenet vastustivat muutosehdotusta, mutta hävisivät äänestyksessä. Muutosta vastustivat myös vasemmiston ja keskustan edustajat.

– Tehty päätös vaarantaa Pispalan kulttuurihistorialliset arvot eikä huomioi lukuisia viranomaisten lausuntoja, joissa on toistuvasti varoitettu alueen omaleimaisuuden häviämisestä liian korkean ja yleiseen linjaan nähden suuren tonttitehokkuuden myötä. Olemme todella huolissamme Pispalan erityispiirteiden ja kulttuurihistoriallisten arvojen säilymisestä, jos kaupunginvaltuusto aikanaan hyväksyy asemakaavoituksen korkeammalla tonttitehokkuudella. Liian suuri tonttitehokkuus muuttaa alueen maisemaa ja tyyliä pysyvästi, harmittelee Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Olga Haapa-aho.

– Merkittävä osa Pispalan arvokasta kulttuuriympäristöä on alueen väljyys, puistomaisuus ja omaleimaiset pihapiirit. Jokainen voi kuvitella, mitä tapahtuisi Pispalalle, jos pelkästään toisen Pispala II-vaiheen kaava-alueella nykyisten 78 vanhan rakennuksen väleihin ja ympärille rakennettaisiin 146 uudisrakennusta, taustoittaa Tahmelassa asuva kaupunginvaltuutettu Matti Helimo.

Lisätietoja:
Vihreät kaupunginhallituksen jäsenet
Olga Haapa-aho, 050 303 0437
Matti Helimo (varajäsen), 040 513 8625
Jaakko Mustakallio, 045 652 0589