Aloite maksuttomien kuukautisvälineiden tarjoamisesta nuorille ja vähävaraisille

kesä 11, 2021

Kuukautisvälineiden puute koskee monia menstruoivia ihmisiä Suomessa. Kuukautiset ovat edelleen monelle tabu eikä kuukautisiin liittyvistä asioista keskustella riittävän avoimesti. Julkinen sektori voisi tukea kuukautisterveyttä tarjoamalla suojia ja helposti saatavilla olevaa tietoa nykyistä paremmin.

Vähävaraiselle ihmiselle kuukautisvälineisiin kuluva summa voi muodostaa merkittävän osan kuukauden tai viikon budjetista. Terveyssiteet ja tamponit maksavat käyttäjälle kuukaudessa muutamasta eurosta yli kymmeneen euroon. Kestosuojat, kuten kestositeet ja kuukupit, tulevat pitkällä aikavälillä halvemmiksi, mutta ovat ostohetkellä kalliita. Kenenkään ei tulisi joutua valitsemaan käyttääkö rahansa ruokaan vai kuukautisvälineisiin. Kuukautisvälineiden ostamatta jättäminen voi johtaa kuukautishygienian puutteesta johtuviin terveysongelmiin.

Kuukautisiin liittyvään taloudelliseen epätasa-arvoon on tärkeä puuttua. Esimerkiksi Skotlanti on päättänyt tarjota maksuttomia terveyssiteitä ja tamponeja niitä tarvitseville. Suomessa Helsinki on päättänyt aloittaa kuukautissuojien jakamisen oppilaitoksissa. Maksuttomia kuukautisvälineitä tulisi olla tarjolla kouluissa, terveyskeskuksissa ja sosiaalipalveluissa, jotta ne ovat helposti ihmisten saatavilla. Samalla voidaan edistää gynekologista terveyttä tarjoamalla tietoa kuukautisista ja gynekologisista sairauksista.

Kuukautisköyhyys koskettaa monia eri ihmisryhmiä. Esimerkiksi kaikilla nuorilla ei välttämättä ole mahdollisuutta saada kuukautissuojia kotoa tai rahaa niiden hankkimiseen. Myös asunnottomat ovat usein vaikeassa asemassa riittävien kuukautissuojien hankinnan osalta.

Jokaisella tulee olla oikeus valita itse omat kuukautisvälineensä oli kyseessä sitten kuukuppi, kestositeet, tamponit tai terveyssiteet. Tampereen tulee seurata Helsingin esimerkkiä kuukautisköyhyyten liittyvän tabun rikkomisessa ja turvata kaikille oikeus hyviin kuukautisiin taloudellisista resursseista riippumatta.

Me allekirjoittaneet valtuutetut vaadimme että Tampere selvittää mahdollisuutta tarjota maksuttomia kuukautisvälineitä nuorille ja muille niitä tarvitseville. Suojien tulee olla saatavilla niin, ettei niitä tarvitsevan sukupuoli tule suojia noutaessa kyseenalaistetuksi.

Tampereella 14.6.2021

Tampereen vihreä valtuustoryhmä
Tampereen vasemmistoliiton valtuustoryhmä