Urhonen: Päivähoitoon tuntiperusteinen laskutus?

syys 25, 2012

Aamulehti kertoi pari päivää sitten, että Nokian kaupunki aikoo siirtyä päivähoidossa kuukausiperustaisista tuntiperusteisiin maksuihin. Samanlaisia päätöksiä on tehty monessa muussakin kunnassa viime vuosina. Järjestely tuo säästöjä, mutta ennen kaikkea se tuo perheille mahdollisuuden suunnitella omaa arkeaan omista tarpeistaan läthien.

Tamperelainen päivähoito ei tällä hetkellä jousta kovinkaan paljon. Perheet voivat valita koko kuukauden sijaan 10 tai 15 hoitopäivää kuukaudessa. Poikkeustapauksissa myös viisi päivää on mahdollinen vaihtoehto. Lisäksi päivähoitomaksuun vaikuttaa se, onko lapsi hoidossa yli vai alle viisi tuntia päivässä sekä perheen tulotaso. Tunti- tai päivälaskutuksesta on keskusteltu lautakunassa jonkin verran, mutta se ei ole mennyt eteenpäin, koska sitä pidetään hankalana.

Järjestelmän pitäisi aina palvella ihmistä, eikä päinvastoin. Tuntilaskutus on hyvä esimerkki käytännöstä, joka toteuttaa tätä periaatetta. Sen ansiosta vanhemmat, jotka haluavat ja voivat tehdä ainakin silloin tällöin lyhyempiä työpäiviä ja viettää enemmän aikaa lapsensa kanssa, voivat sen tehdä maksamatta tyhjästä. Nykyisessä järjestelmässä tällainen mahdollisuus ei välttämättä tule edes mieleen. Tuntilaskutus lisää päivähoitomaksun läpinäkyvyyttä sekä kaupungille että perheille.

Kaupungin kannalta tuntilaskutus on tehokas järjestely. Sen ansiosta henkilökunnan määrä voidaan mitoittaa todellisen tarpeen mukaan. Tämä täytyy tietysti tehdä niin ettei siitä koidu kohtuutonta painetta henkilökunnalle. Tampereella on tällä hetkellä pulaa päiväkodeista, siis rakennuksista. Tuntilaskutuksen ansiosta päivähoitoa voisi jakaa paremmin vuoroihin ja siten käyttää tilojakin tehokkaammin.

Tietoteknisesti tuntilaskutus on mahdollista. Ja miksei olisi, kyllähän monia muitakin asioita pystytään nykyään seuraamaan vaikka minuutin tarkkuudella. Tampereella ei ehkä vielä ole tarvittavia järjestelmiä, mutta ne voidaan hankkia. Kysymys näyttää olevan enemmän tahdosta.

Amu Urhonen
Lasten ja nuorten palvelujen lautakunnan jäsen