Tähtinen: 4€ kauppapalvelumaksu ei ole oikea ratkaisu

syys 12, 2012

Julkaistu Aamulehdessä 12.9.2012

Tampereen kaupungin päätös periä neljän euron maksu ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille tarjotusta kauppapalveluista tuntuu omituiselta yhteiskunnassa, jossa poliitikot yhteen ääneen hehkuttavat haluaan vähentää laitoshoitopaikkojen määrää.

Kaupassakäynnin ja muiden kotipalvelujen kunnollinen saatavuus on elinehto sille, että ihmiset voivat asua kotonaan mahdollisimman pitkään eivätkä joudu laitoksiin. Mikäli Tampere kuitenkin ottaa tällaisen maksun käyttöön, tuoreiden ja sitä kautta terveellisten elintarvikkeiden saanti esimerkiksi kaksi kertaa viikossa tulee jatkossa maksamaan yli 400 euroa vuodessa. Monella vanhuksella, mukaan lukien oma 87-vuotias äitini, ruokahalu on heikentynyt, ja kauppalasku jää usein alle 15 euroon. Neljän euron lisämaksu tällaiseen olisi kohtuuton. Sopiikin kysyä, kuinka monella eläkeläisellä on varaa tällaiseen?

Kaupunki perustelee päätöstään sillä, että kauppapalvelua on käytetty väärin. Kun kaupungin oma instanssi valvoo sitä, kenen kauppa-asioita hoidetaan, ei luulisi olevan ylitsepääsemätöntä erottaa väärinkäyttäjät oikeiden asiakkaiden joukosta esimerkiksi pyytämällä näyttämään lääkärintodistus liikuntakyvyn heikentymisestä tai dementiasta. Ei ole oikein rangaista palvelua oikeasti tarvitsevia ihmisiä joidenkin väärinkäytösten vuoksi. Tällaiset päätökset saattavat tuoda kaupungille lyhyen tähtäimen säästöjä, mutta kostautuvat kyllä ennen pitkää.

Marja Tähtinen, FT, MBA