Kallio: Tampere tarvitsee arvoisensa Hämeenkadun

syys 11, 2012

Julkaistu Aamulehdessä 11.9.2012

Viihtyisän kaupunkikeskustan ytimessä on kävelykatu tai kävelykeskusta, jonka ympärille keskittyvät liiketoiminta, kahvilat, ravintolat, ostoskeskukset ja ennen kaikkea ihmiset. Tämän huomasin jälleen kerran, kun kävin kesällä Wienissä, Bratislavassa ja Porissa ja vastaavasti viime vuonna Münchenissä, Augsburgissa ja Kokkolassa. Monessa kaupungissa on usean korttelin laajuinen kävelykeskusta aivan kaupungin ytimessä; näin on esimerkiksi Tampereen kokoisessa Augsburgissa. Tampereen keskusta ei ole yhtä viihtyisä, koska, jostain syystä, Tampereen keskustan pääkatu on autorata. Tampereella on ainoastaan pari erillistä kävelykatua kaukana toisistaan. On häpeä, että Kokkolassakin on komeampi kävelykeskusta kuin Tampereella.

Peliä ei ole vielä menetetty. Tampere nousisi kertaheitolla viihtyvyydessä aivan toiseen luokkaan muuttamalla Hämeenkatu kävelypainotteiseksi joukkoliikennekaduksi. Tähän liittyvät suunnitelmat ovat oikean suuntaisia, mutta toteutus tapahtuu liian hitaasti. Toteutus pitäisi aloittaa heti Hämpin parkin valmistuttua Hämeenkadun itäpäästä väliltä Koskipuisto – Rautatienkatu. Selvitysten mukaan tämä ei aiheuttaisi liikenteellisiä ongelmia muualle nykyisellä katuverkolla. Tästä hyötyisivät keskustan asukkaat, liike-elämä ja kaikki kaupunkilaiset. Haittaa ei olisi kenellekään ja ensimmäisen kokeilun voisi tehdä ensi kesänä parin liikennemerkin asettamisen hinnalla. Olen varma, että kokeilun jälkeen kukaan ei enää kaipaisi nykytilannetta takaisin.

On ihmeellistä, että jälleen Hämeenkadulle kaivataan asfalttia. Autojen paikka on aivan jossain muualla kuin keskustan ytimessä. Mikä olisi Münchenin keskusta, jos Kaufingerstrasse olisi täynnä autoja? Tai Pori ilman kävelykatua? Ajatelkaa, millainen olisi Hämeenkatu ilman autoja!

Sami Kallio
DI, Yhdyskuntalautakunnan varajäsen (vihr)