Jäsenkirje 2/2014

helmi 27, 2014

Helmikuun jäsenkirje

Ilkan esittäytyminen
 
Mummo sanoi aina, että Ilkasta tulee presidentti. Niin tulikin, mutta ei vielä ihan valtakunnan tasolla. Reilu vuosi sitten, monien Helsinki-vuosien jälkeen, valtakunnaksi vakiintui Tampereen Palvaanniemen kodin, Kissanmaan Teekaupan ja Vihreiden Kehräsaren toimiston muodostama sosiaalinen elinalue.  

Tampereen vihreiden hallituksen jäsenenä toimin yleisen vaikuttamisen ohessa koulutus- sekä työsuhde- ja hallintotyöryhmissä, jotka keskittyvät kehittämään Tavia alueellisena toimijana ja asiantuntijana. Helsingissä asuessani olin itse kuntavaaliehdokkaana. Nyt viime vaaleissa toimin läpi menneen ehdokkaan kampanjapäälikkönä, joskin on tunnustettava, että hyvä ehdokas ei olisi minua edes tarvinnut. Muuta vihreää taustaani on toiminta muun muassa vihreissä järjestöissä.

Kulissien takainen siviilielämä pitää sisällään avopuolison ja koiran, kulttuurituotannon amk-opinnot liiketoiminnan ohessa sekä tietysti aktiivisen osallistumisen vihreään toimintaan. Seuraava askel kohti valtakunnan kruunua on suunniteltu ehdokkuus seuraavissa kuntavaaleissa.

 
Hallituksen jäsen
Ilkka Veiström
Vähemmän teinejä nikotiinikoukkuun 
Kesäkuun loppuun asti päätyöni on EU-parlamentissa, ja siellä tapahtuu koko ajan todella paljon. Kerron yhden asian, josta tehtiin tänään lopullinen – ja aika hyvä – päätös.

Kyse on uudesta tupakkadirektiivistä.  Taustalla on ensinnäkin se, että tupakka tappaa, joka toinen tupakoija kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin, EU-maissa 700 000 ihmisen arvioidaan vuosittain kuolevan ennenaikaisesti tupakan takia. Toiseksi tupakkakoukkuun jäädään nuorina, 70 % tupakoijista on aloittanut alle 18-vuotiaana.

Uuden tupakkadirektiivin perusidea on vaikeuttaa tupakan markkinointia teineille, eli katkaista uusien tupakoijasukupolvien rekrytointi. Savukepakkausten terveysvaroituksia suurennetaan, kuvallisen terveysvaroituksen kattaa peittää 65 % pakkauksen pinta-alasta. Aromiaineet, jotka peittävät tupakan oman pahan maun, kielletään, tosin valitettavasti mentolille annettiin 4 vuoden siirtymäaika. Koreat, huulipuna- tai hajuvesipakkauksen näköiset pikkupakkaukset (kuva), joita markkinoidaan erityisesti teinitytöille, kielletään. 
 

Sähkösavukkeet, joita monet pitävät tärkeänä keinona savukkeista irti pääsemiseksi, sallitaan, mutta niille asetetaan käyttäjän turvallisuuteen liittyviä vaatimuksia. Niitä ei saa markkinoida, jotta niistä ei tulisi uutta kanavaa nikotiinikoukkuun. 
 
Asia kuului koko parlamenttikauden lobatuimpiin. Julkisuuteen vuotaneet Philip Morris-firman dokumentit paljastivat firman palkanneen yli 160 lobbaria vaikuttamaan meppeihin komission ehdotuksen vesittämiseksi ja käyttäneen lobbaukseen miljoonia. 
 
Parempikin päätös olisi toki voitu tehdä. EU-komissio ehdotti terveysvaroituksen kooksi 75 % pakkauksen pinnasta. Vihreät kannattivat tätä, mutta parlamentin enemmistö ei. Joka tapauksessa otettiin tärkeä askel parempaan.

Satu Hassi
Europarlamentaarikko, valtuutettu

Satun FB-seinältä löytyy kuva huulipuna- tai hajuvesipakkauksen näköisistä savukepakkauksista, jollaiset tulevat nyt kielletyiksi.

Tampereen vihreän valtuustoryhmän poliittinen tilinpäätös julkaistu. 

Tamperelaisille uusi mahdollisuus arvioida politiikkaa ja vihreän ryhmän toimintaa.

Tampereen vihreä valtuustoryhmä julkais ensimmäisen poliittisen tilinpäätöksensä, jossa ryhmä arvioi uuden valtuustokauden ensimmäisen vuoden toimintaansa. Tilinpäätöksestä käy mm. ilmi, miten vihreiden vaaliohjelman tavoitteet ovat toteutuneet viime vuonna ja miten ryhmä arvioi nelosten pormestarikoalition toimintaa. 
Lue lisää Tavin nettisivuilta.

Tampereelta jatkaja
Satu Hassille!

Kevään mittaan ratkaistaan, saavatko vihreät pidettyä kaksi paikkaa europarlamentissa ja jatkaako Satu Hassin hienoa työtä yhdistyksemme oma kansanedustaja, Oras Tynkkynen. Voittoisaan kampanjaan tarvitaan kaikkien tukea!Oraksen tukiyhmään on helpointa liittyä täyttämällä lomake verkossa (www.oras2014.fi/tule-mukaan). Olet myös lämpimästi tervetullut ryhmän tapaamiseen pe 28.2. klo 17. Tapaaminen pidetään Tapas Bar Inezin alakerrassa (Pellavatehtaankatu 19).Muihin tapoihin osallistua voit tutustua kampanjan sivuilla osoitteessa www.oras2014.fi/tue tai ottamalla yhteyttä kampanjapäällikkö Tuure Pitkäseen (kampanja@oras2014.fi, 040 764 2807). Tervetuloa mukaan!

Hallituksen kokous

Ti 11.3. klo 18.00 Kehräsaari, B-talo

Tampereen vihreät ry:n  hallitus kokoontuu vihreiden toimistolla. Kokoukset ovat kaikille avoimia, tervetuloa tutustumaan vihreiden toimintaan!

Teknologinen murros ja politiikka -keskustelutilaisuus

Ke 18.3. klo 18.00-20.00, Vanha kirjastotalo, luentosali (Keskustori 4)

Ville-Veikko Mastomäki ja Jaakko Stenhäll julkaisivat mielenkiintoisen pikkupamfletin Teknologinen murros ja politiikka.


Maailmalla on käynnissä keskustelu, jossa pohditaan, olemmeko uuden teknologisen ja yhteiskunnallisen murroksen edessä. Olemme nähneet it-alan alkutaipaleen viimeisten vuosikymmenien aikana, mutta vasta nyt alkaa hahmottua, ettemme ole nähneet vielä mitään!
Julkaisussa teknologian kehitystä katsotaan erityisesti politiikan näkökulmasta.
Tule kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisesta aiheesta.

Tampereen vihreiden kevätkokous

La 29.3. klo 11.00-13.00, Ympäristö-tietokeskus Moreenia, Valssipadonraitti 3, Patosilta

Kevätkokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat ja valitaan äänivaltaiset edustajat ja varaedustajat Vihreän liiton puoluekokoukseen 6.-8.6.2014 Jämsään.   Tarkemmat tiedot nettisivuilta tulevia tapahtumia osiosta

 

Tampereen Vihreät – https://www.tampereenvihreat.fi