Jäsenkirje 5/2014

touko 30, 2014

Tavin jäsenkirje 5/2014

Onko eurovaalitulos silkkaa synkkyyttä vai teemmekö sittenkin jotain oikein?

Viime sunnuntain vaalitulos puhuttaa vihreitä. Menetimme toisen paikkamme parlamentissa ja Pirkanmaa menetti edustajansa. Maanlaajuisesti viidennes meidän viimevaalien äänistä valui joko muille puolueille tai jäi kokonaan antamatta. Moni vihreä aktiivi onkin tällä viikolla kysynyt: Mitä tapahtui äänestäjillemme? Mitä olisimme voineet tehdä paremmin, mitä toisin? Painaako hallitusvastuu jo liikaa?

Oma näkemykseni vaalituloksesta on vähemmän dramaattinen. Omassa työssäni organisaatiokehittämisessä ja ratkaisukeskeisessä johtajuudessa keskitytään asioihin, jotka toimivat. Tampereella niitä asioita on paljon. En myöskään usko vaalitaktikointiin ja hallitustyö on osoittanut, ettemme vaihda hevosta kesken juoksun, kun edessä on epämiellyttäviä päätöksiä.

Katsotaan ensin vaikka puolueiden järjestystä Tampereella. Olimme toiseksi suurin. Saimme siis Tampereella Kokoomuksen jälkeen toiseksi eniten ääniä. Se mielestäni osoittaa viestimme positiivista vaikuttavuutta alueellamme. Vaikka itse viestinnässä on tehtävä töitä entistä enemmän, on viestin asiasisältö kohdallaan.

Toinen vahva onnistuminen tuli kaduilta. Nämä olivat kolmannet vaalit, jotka vietin äänestäjien keskuudessa keskustorin vaalimökillä. Tunnelma on näiden vaalien aikana selkeästi muuttunut aiemmasta. Kaduilla kohtaa paljon vähemmän huutelijoita ja vihaisia ihmisiä. Ihmiset uskaltautuvat vaalimökille kahville ja esittämään kysymyksiä. Luomukahvi oli monen mielestä torin parasta. Olimme näissä vaaleissa selkeästi parhaiten tavoitettavissa oleva ryhmittymä Tampereella ja saimme siitä päivittäin kiitosta.

Kiitosta saimme myös sillanrakentaja-asenteestamme. Järjestimme kaikille ryhmille avoimia tapahtumia ja tarjosimme rakentaville keskusteluille alustan. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman upeita vapaaehtoisiamme ja pyyteettömästi uurastavia työntekijöitämme. Kampanjatunnelma on ollut koko ajan katossa ja myös muut ovat sen huomanneet. Suuri kiitos kaikille teille!

Mielestäni nämäkin vaalit osoittivat, ettei ole olemassa ”meidän äänestäjiä”, on vain äänestäjistä.Tämä on hyvä uutinen, sillä meillä on mahdollisuus vaikuttaa myös seuraavien vaalien tulokseen. Viesti pitää nyt terottaa ja keskittyä asioihin, jotka toimivat.

Eduskuntavaaleihin on vajaa 11 kuukautta. Tampereen vihreät ovat asettaneet tavoitteekseen saada kaksi kansanedustajaa. Tämä tavoite on täysin saavutettavissa. Tarvitsemme siihen kuitenkin teidän apua. Haluamme teidät jo tänä vuonna mukaan suunnittelemaan tulevia vaaleja ja näkymään ja kuulumaan yhtenä vihreänä rintamana. Onko sinulla hetki aikaa käytettävissä vapaaehtoistyöhön? Olisitko valmis jakamaan vihreää materiaalia omalle alueellesi, haluaisitko auttaa tapahtumien järjestämisessä, kiinnostaisiko sinua kirjoittaa vihreitä uutisjuttuja tai tehdä pinssejä jaettavaksi? Lisätietoja vapaaehtoistyöstä antaa toiminnanjohtaja Tarja Virtanen 044 200 1380. Pienellekin panokselle löytyy käyttöä ja kaikkeen toimintaan koulutetaan.

Uskoni vihreään aatteeseen ei ole hetkeäkään horjunut. Tulevaisuus tarvitsee kestäviä, ihmisläheisiä ratkaisuja. Meille on tilaus.

Sonja Myllymäki
Puheenjohtaja

Älä vedä käsijarrusta, mutta hiljennä risteyksiin ajoissa Tampere  

Tampere onnistui kuin onnistuikin pitämään tiukalla vyönkiristämisellä, ehkä hieman yllättäenkin taloutensa plussan puolella vuonna 2013.  Tämän kovan työn lisäksi saimme hieman onnenkantamoisesti kymmenien miljoonien satunnaiseristä kasaan yhteensä positiivisen tuloksen.  Näinhän tosin on ollut jo vuodesta 2006 saakka, että satunnaiserät ja kiinteistömyynnit ovat nostaneet kaupungin talouden plussan puolelle joka vuosi, eli uudesta ilmiöstä ei ole kyse.

Pelkkä vyönkiristäminen viime vuoden malliin ei ikävä kyllä pelasta kaupungin taloutta enää tänä vuonna. Vaikka viime syksynä teimme valtavan päätöksen talouden tasapainottamisesta jopa 60 miljoonalla eurolla.  Samalla valtio kuitenkin karsii kovalla vauhdilla valtionosuuksia kunnilta, joka vie kymmeniä miljoonia kaupungin taloudesta. Olemme kovien päätösten edessä juuri päivittäisen käyttötaloutemme tasapainottamisessa.

Ratkaisuja ongelmaan löytyy toiminnan fokusoinnista, rönsyjen karsimisesta ja investoimisesta vauhdittaaksemme kipeästi tarvittavia rakennemuutoksia, jotka tuovat käyttötalouteemme säästöjä.  Rakennemuutoksiin investoimisessa on kyseessä sama asia, kun ostettaisiin toimistolle ensimmäistä kertaa tietokone.   Alkuinvestointi maksaa, mutta pitkällä aikavälillä saamme joka päivä säästöä työn tehokkuuden noususta.

Kaupungin tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa hyvin muistetaan mainita, että valtuutetuille on tuotava selvemmin esiin jokaisen hankkeen käyttötalousvaikutukset. Vain näin osaamme tehdä oikeita ratkaisuja.

Suomi harmaantuu ja työssäkäyvä väki vähenee. Meidän tarvitsee tehdä jatkuvasti enemmän vähemmillä resursseilla.  Tarvitaan uusia tapoja toimia, aina etsivästä nuorisotyöstä ennaltaehkäisevään päihdetyöhön pitääksemme ihmisiä töissä. Tarvitsemme myös rakennemuutosta käyttääksemme suuremman kapasiteetin raiteilla kulkevaa joukkoliikennettä. Näillä saadaan kaupungin talouteen säästöä!

Aina rakennemuutoksiin tarvitaan myös rahaa. Kaupungilla on varaa investoida. Meillä on investointien tulorahoitus kohtalaisen korkea sekä Turku, Lahti, Oulu, Helsinki, Vantaa ja Kotka ovat asukasta kohden velkaisempia kuin Tampere.  Jopa Tampereen ympäryskunnat ovat velkaisempia ja niissä on korkeammat veroprosentit. Tampere on Suomen vähävelkaisimpia kuntia, mutta tietenkään velkaa ei saa ottaa yli riskirajojen.

Päivittäisiin menoihin velkaa ei saa ottaa, mutta ei vaivuta synkkyyteen ja vedetä käsijarrusta kaupungin kehittämisen kustannuksella. 

Jaakko Mustakallio
valtuutettu, valtuustoryhmän varapuheenjohtaja

 

Talkoot Tahmelan ryytimailla
ja kurpitsatalolla

ke 4.6. klo 17-20, Isolähteenkatu 2

Tervetuloa tutustumaan Tahmelan ryytimaihin ja Kurpitsataloon Tampereen Vihreällä viikolla!

Tahmelan ryytimailla ja Kurpisatalolla vietetään kaikille avointa talkoo- ja tutustumisiltaa.
Tahmelan ryytimaat sijaitsevat Pyhäjärven rannalla Pispalanharjun eteläpuolella, missä maailman korkein soraharju suojaa ryytimaita pohjoisen kylmiltä ilmoilta. Tutustu alueen ainutlaatuisiin ryytimaihin, perinteiseen palstaviljelyyn ja Pispalan kulttuurimaisemaa puolustavan Kurpitsaliike ry:n toimintaan. Samalla voit tehdä ekoteon ja osallistua vieraslajien torjuntatalkoisiin. Talkoolaisille tarjotaan iltapalaa.
Vihreä kulttuuriyhdistys Vastedes ry palkitsi Kurpitsaliikkeen pitkäjänteisestä suojelutyöstä sekä lähiviljelyn, yhteisöllisyyden ja ekologisuuden edistämisestä Edesvastuupalkinnolla vuonna 2013. Järj. Kurpitsaliike ry, Vastedes ry ja Tampereen Vihreät.
Lisätiedot: vastedes@gmail.com tai puh. 040-5717152

Hallituksen kokous

ke 11.6. klo 18.00 (paikka avoin)

Tampereen vihreät ry:n hallitus kokoontuu (paikka avoin). Hallituksen kokoukset ovat kaikille avoimia, tervetuloa tutustumaan vihreiden toimintaan! 

Ylimääräinen yleiskokous     

ke 11.6. klo 20.00 (paikka avoin)

Kokouksessa nimetään Tampereen vihreät ry:n hallituksen ehdottamat eduskuntavaaliehdokasehdokkaat esitettäväksi piirin vaalityöryhmälle ja hyväksytään sääntömuutoksen korjaus.

Kokouskutsu lähetetään jäsenille viimeistään 4.6.2014.

Aamupalaa tarjolla!

ke 18.6. klo 7.30-9.30
Rongankadun alikulkutunnelilla

Tampereen Vihreät tarjoaa aamiaista Rongankadun alikulkutunnellilla.

Tule tapaamaan vihreitä valtuutettuja/varavaltuutettuja/Tavin hallituksen jäseniä ja nauttimaan aamupalasta. 

Mukana aamupalalla: Ravintola Kahvilla,  ravintola Leo, lähiruokapuoti Lempi, Ruohonjuuri, Runsaudensarvi.

Tarkemmat tiedot ja lisää tapahtumia nettisivuilta tulevia tapahtumia osiosta

Tampereen Vihreät – https://www.tampereenvihreat.fi