Poimintoja Tampereen Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Olli-Poika Parviaisen ryhmäpuheenvuorosta 21.11.2011 valtuuston budjettikokouksessa:
Unohtuivatko ihmiset?
Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Olli-Poika Parviainen kiittelee budjettivaltuuston puheessaan ajan huomioiden budjetin uusia avauksia ja palvelutason parannuksia, jotka tekevät ihmisten arjesta sujuvampaa. Parviainen kuitenkin muistuttaa budjettiesityksen olevan melko hallinnollinen — paljon kehittämistä ja organisointia, kun kaupunki voisi ehkä puhua enemmän ihmisistä ja heidän elämänsä sujuvuudesta.
Ratikka edelleen ykköstavoitteena
Vihreiden ykköstavoite on edelleen huolehtia siitä, että ratikan suunnittelu jatkuu. Parviainen vertaa Tampereen ratikka-hanketta Helsingin joukkoliikenteen kehittämistyöhön. Päivälleen kuukausi sitten Euroopan investointipankki päätti lainoittaa Helsingin kaupunkin liikennelaitosta, jopa 250 miljoonalla eurolla, jotta HKLvoisi mm. nykyaikaistaa metrovarikkoaan ja päivittää kalustoaan. Aiemmin tänä vuonna EIP lainoitti myös Länsimetroa lähes puolella miljardilla eurolla. Tässä mittakaavassa Tampereen ratikka ei ole kovin iso pala, erityisesti kun myös sen hyötysuhde on osoitettu varsin hyväksi.
Vihreälle valtuustoryhmälle tärkeää olisi myös keskusta-hankeen kiirehtiminen nykyisestä, jotta saisimme vihdoinkin lisättyä esimerkiksi kävelykatuja ja kävelypainotteisia katuja kantakaupunkiin, täydennysrakentamisen nopeuttamisesta puhumattakaan.
Palveluita ja hoivaa vauvasta vaariin
Parviainen iloitsee työllisyydenhoidon kokonaisuuden selvityksestä ja erityisesti nuorten syrjäytymisuhan vähentämisestä peräti kahden uuden hankkeen voimalla. Erityisesti syrjäytymistä ja koulusta putoamista ehkäisevä toisen asteen koulutukseen sijoittuva nuorten starttipaja oli vihreälle valtuustoryhmällemme tärkeä tavoite. Parviainen muistuttaa myös ettei työttömyys ole vain nuoren sukupolven ongelma. Siksi onkin tärkeää, että perustamamme työvalmennussäätiö pääsee kunnolla vauhtiin.
Avoimen varhaiskasvatuksen laajentaminen on myös hyvä asia, joka auttaa erilaisissa elämäntilanteissa. Perusopetuksen harrastava iltapäivä -toimintakin jatkuu. Parviainen esittää toiveen, että saamme myös valtion tuet koulujemme ryhmäkokojen pienentämiseen.
Toisen asteen koulutuksen seudullinen uudelleenorganisointi auttaa kohdentamaan koulutusta työelämään ja vähentää toivottavasti seudullista osaoptimointia.
Lastensuojelutilanteemme on edelleen huolestuttava. Kaikki haasteet eivät ratkea rahalla ja siksi myös lastensuojeluorganisaatiotamme on kehitettävä. Ennen pitkää meidän on keskusteltava myös siitä, ovatko alan palkat kohdallaan.
Koukkuniemi 2020 -hanke kehittää tärkeää laitoshoidon osaa, joka on onneksi saanut nyt myös jonkinlaisen työrauhan. Geripoli-toiminnan ja kotona asumisen tukemisen lisääminen edelleen ovat välttämättömiä. Tehostetun palveluasumisen vuosittaiset sadan lisäpaikan tavoitteet ovat kovat, mutta realistiset.
Kuntalaisilla on oltava tilaa harrastaa ja toimia, myös itsenäisesti. Kulttuuri ja liikunta ovat meille vetovoimatekijöitä. Mitä enemmän ihmiset käyttävät näitä palveluja,sitä paremmin he voivat. Tätä tavoiteta tukee myös valtuustoryhmien yhteisesti jo vuosia sitten kehittelemä aktiivipassi, joka on nyt sisällytetty tekstilisäyksenä talousarvioon. Kirjastojen nykyistä parempi resursoiminen, kun verkkoa kehitetään oli yksi vihreän valtuustoryhmän esitys, joka jäi valitettavasti vaille kannatusta.
Parviainen muistuttaa vielä loppuun metsiemme suojelun taso parantamisesta ja kehottaa ryhtymään tosi toimiin kasvihuonepäästöjen vähennystavoitteiden täyttymiseksi ensi vuoden osalta. Sijoitus esimerkiksi energiapihimpään yhdyskuntarakenteeseen hyödyttää meitä kaikkia.
Lue Olli-Poika Parviaisen puhe valtuuston budjettikokoukselle kokonaisuudessaan: www.ollipoikaparviainen.fi