Vihreä valtuustoryhmä: Jokaisella on oikeus olla turvassa ja oma itsensä, vihalle ei pidä antaa sijaa

kesä 13, 2023

Vihreä valtuustoryhmä: Jokaisella on oikeus olla turvassa ja oma itsensä, vihalle ei pidä antaa sijaa

Tampereen vihreä valtuustoryhmä toivottaa hyvää pridekuukautta ja 12.–17.6. vietettävää Manse Pride -viikkoa! On kuitenkin surullista, ettei pridekuukausi ole alkanut turvallisesti: jokaisena kesäkuun viikonloppuna on tapahtunut jokin sateenkaari-ihmisiin kohdistunut väkivallanteko. Yksi näistä tapahtui pari viikkoa sitten Tampereella yökerho Mixein edustalla.
 
Valtuustoryhmämme tuomitsee jyrkästi kaikki väkivallanteot kaupunkitilassa. Erityisen huolestuttavaa on se, että kohteeksi valikoitui jälleen sateenkaariyökerho. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kohdistuva väkivalta ja sen uhka on ollut kasvussa Euroopassa – viime vuosi oli ILGA-Europen raportin mukaan väkivaltaisin sateenkaari-ihmisiä kohtaan yli vuosikymmeneen.
 
“Tampereen pitää olla turvallinen kaikille – myös sateenkaari-ihmisille ja muille vähemmistöihin kuuluville. Jos vihapuheen annetaan rehottaa, se voi valitettavasti johtaa myös vihatekoihin. Viharikokset pitää selvittää perusteellisesti, mutta ennen kaikkea niitä pitää ennaltaehkäistä. Vihalle ei pidä antaa sijaa”, painottaa Oras Tynkkynen, kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu.
 
Kaupunkitilan turvallisuus on tärkeää niin yhdenvertaisuuden kuin osallisuudenkin kannalta. Tampereen kaupungin vahva pyrkimys turvalliseen kaupunkitilaan näkyy turvallisuussuunnitelmassa, jolla osaltaan vastataan myös asukkaiden lisääntyneisiin huoliin väkivallasta ja ahdistelusta. Tuore tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma vahvistaa edelleen kaupunkitilan turvallisuuteen liittyviä näkökulmia.
 
“Tampere on pääosin turvallinen kaupunki ja sellaisena se säilyykin, kun hyviä suunnitelmia tuodaan konkreettisesti käytäntöön. Erityisen paljon tämä korostuu, kun Tampereen asema Suomen johtavana kulttuuri- ja tapahtumakaupunkina vahvistuu. Turvattomuutta ratkotaan laajalla keinovalikoimalla, jossa korostuu vahva yhdenvertaisuusnäkökulma. Yöelämän ja kaupunkitilan turvallisuus on tärkeää – jokaisella on oltava oikeus häirinnästä ja väkivallasta vapaaseen olemassaoloon julkisessa tilassa”, päättää valtuustoryhmän puheenjohtaja Vilma Järvisalo.