Vastaus Tamperelainen-lehden mielipidekirjoitukseen

syys 5, 2008

Nimimerkki ”Vanha poika” esitti Tamperelainen-lehdessä 24. elokuuta 12 kysymystä ehdokkaille. Alla kysymykset sekä Tampereen vihreiden vastaukset.

1. Hämeenkadun pyöräväylät? Kuinka toimii? Mitä mieltä jatkosta?

Hämeenkadun pyöräkaistat toimivat auttavasti, mutta nykymalli ei ole riittävä. Kaistat on erotettava pintamateriaaleilla ja korotuksilla paremmin jalankulkuväylistä. Myös kaksisuuntaisuutta on harkittava, jos tila antaa myöten. Tilaa saadaan ohjaamalla kadunvarsipysäköintiä muualle viimeistään P-Hämpin valmistuttua.

2. Miksei rakenneta muita kevyen liikenteen väyliä valmiiksi? Missä viipyy Hämeenpuiston ja Tammelan välinen kevyenliikenteen väylä ja miksi?

Kaupungin pitää budjetoida enemmän kevytliikenteen väylien kunnostamiseen. Kaikkea ei kuitenkaan voi tehdä rysäyksellä, vaan kohennettavat kohteet on priorisoitava niiden käyttöasteen perusteella.

3. Miksi terassirakenteet ja mainokset pönöttävät jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden edessä?

Kahvilat ja terassit tuovat eloa keskustaan. Mainokset on syytä siirtää toisaalle.

4. Pitäisikö puuttua tarmokkaammin pyöräilijöiden virheisiin?

Myös pyöräilijöiden tulee noudattaa liikennesääntöjä. Monet pyöräilevät miten sattuu. Rikkeisiin puuttuminen on poliisin tehtävä. Olemme vielä kaukana eurooppalaisesta pyöräilykulttuurista.

5. Keskustorin ”kaljateltta”? Onko se tarpeellinen? Voisiko sen siirtää muualle, esimerkiksi Sorin aukiolle?

Tapahtumat kuuluvat keskustorille. Väljähtäneen näköinen kaljateltta kuitenkin rumentaa toria, jonne on saatava muutakin kulttuuria, kuin alkoholikulttuuria. Keskustorin teltalle on asetettava tiukemmat ulkonäkökriteerit.

6. Kukkaisviikot takaisin elokuulle?

Kukkaisviikkojen nykyinen aika on hyvä, mutta kesä jatkuu elokuussakin. Ammattilaiset päättäkööt ajankohdan.

7. Monitoimihalli? Annetaanko Sorsapuiston kenttä(kin) grynderien mallastusmaaksi monitoimihallia varten? Entäs puisto?

Monitoimihalli on mielenkiintoinen idea, mutta sen paikka ei saa olla Sorsapuiston kentällä. Alue tukkeutuisi nykyisillä liikennejärjestelyillä ja ulkokenttiäkin tarvitaan.

8. Kuinka yleensä aiotaan puuttua Sorsapuiston ilmeeseen? Esimerkiksi juopotteluun (ja huumeisiin) Sorsun aurinkorinteessä?

Häiriökäyttäytyminen Sorsapuistossa on poliisin asia. Josko löytäisivät budjetistaan pari Reinikaista jalkapartioon keskustaan viikonlopuiksi. Pelkkä poliisin näkyminen parantaisi tilannetta. Eniten ongelmia on kuitenkin koskipuistossa. Pyöräpoliiseja Tampereella jo on.

9. Koukkuniemen tilanne ja vanhustenhoito? Pitääkö Koukkuniemen Jukola lopettaa ja miksi?

Koukkuniemen laajentamisen sijasta olisi syytä perustaa pieniä asuinyhteisöjä ikäihmisille eri puolille kaupunkia.

10. Rantatien tunneli? Onko se nyt jo päätetty ja miksi?

Rantatien tunnelia tarvitaan, jotta alue saadaan järkevään käyttöön. Kaupungin komeimpiin kuuluvalle maisemalle on muutakin käyttöä, kuin toimia ruuhkassa istuvien lavasteena. Ranta-alueet on kuitenkin jätettävä kaikkien kaupunkilaisten yhteiseen käyttöön eikä aluetta saa rakentaa tukkoon. Liikenneongelmiin auttaa raideliikenteen ja bussien etuuksien lisäksi mm. joukkoliikenteen suunnitteleminen seudullisesti yhdessä naapurikuntien kanssa.

11. Strategia koulujen/päiväkotien osien siirtämiseksi kylästä toiseen?

Päiväkotien tulee sijaita lähellä. Koulujen siirtämisen tulee olla viimeinen vaihtoehto ja sitä on harkittava ainoastaan, jos vapautuvat resurssit saadaan juuri lasten palveluiden käyttöön.

12. Yleispirkanmaalainen visio? Naapurikunnat: kuka antaa mitä ja kelle?

Yleispirkanmaalainen visio nousee seudullisuudesta. Uutta Tamperetta tulee kehittää yhdessä kehyskuntien kanssa demokraattisesti. Seutuhallinto on saatava läpinäkyväksi ja mm. kaavoitus, liikennesuunnittelu ja elinkeinojen kehittäminen tulee ohjata kohti seudullista mallia. Vastapainoksi lähidemokratiaa ja asukasfoorumeita tulee kehittää kohti kaupunginosavaltuustomallia. Seudullisesta osaoptimoinnista on päästävä eroon.

Olli-Poika Parviainen
puheenjohtaja
Tampereen vihreät