Valtuustoryhmän puheenjohtajan puhe rantaväylän tunnelista

loka 12, 2011

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Keskustelussa Rantaväylän tunnelista ratkaistaan liikenteen ja asumisen kysymysten lisäksi periaatekysymystä siitä, mihin Näsijärven rantaa Tampereen keskustan kohdalla tulisi käyttää.

11-henkinen vihreä valtuustoryhmä on yhtä valtuutettua lukuun ottamatta valmis hyväksymään uuden kaupunginosan rakentamisen Näsijärven rantaan, jos ja kun siten saadaan alue edes osittain takaisin autoilta. Ranta-Tampellan myötä kansallismaisemasta tulee muutakin kuin yksityisautoilijoiden maisemankatselupaikka.

Kaavat ovat hyväksyttävissä, mutta niihin liittyy edelleen ongelmia. On tärkeää, että jalan ja pyörällä liikkuvat voivat nauttia järvimaisemista ilman nykyistä henkilöautoliikenteen aiheuttamaa melusaastetta, eikä aluetta saa rakentaa liian täyteen. Suunnitelmia on edelleen hiottava jatkovalmistelussa. Olemme erityisen huolissamme nyt hyväksyttävissä kaavoissa olevan julkisen rantakaistaleen kapeudesta.

Vaikka kyse on mielestämme ensisijaisesti kaupunkikehityksestä ja vasta toissijaisesti liikenteestä, on rantaväylän tunneli noussut hankkeen kuumaksi perunaksi. Keskustelussa esitetyt pitkän tunnelin vaihtoehdot ovat kuitenkin olleet kovin perinteistä puoluerajat ylittävän autopuolueen ideointia: lisää kaistoja, lisää ramppeja, leveämpiä teitä. Lisäksi on haluttu palata kerta toisensa jälkeen vuosien varrella suunnittelussa hylättyihin vaihtoehtoihin, ikään kuin koko hanke olisi käynnistetty pari kuukautta sitten.

Keskustelussa on esiintynyt myös lyhyen tunnelin vaihtoehdosta jalostettu vaihtoehto. Suunnitelma perustuu kuitenkin lähinnä sellaiseen toiveajatteluun, josta meitä tunnelin kannattajia on kritisoitu. Toivottavasti mustalahden rampit eivät pilaa maisemaa, toivottavasti joku viihtyy monikaistaisen tien vieressä, toivottavasti asuinalueesta tulee kelvollinen ja niin edelleen.

Suurin ongelma vaihtoehtoisissa suunnitelmissa on edelleen kuitenkin itse tie, joka maan päällä eristäisi edelleen muun kaupunkitilan Näsijärven rannasta. Me haluamme eheää kaupunkirakennetta.
Niin ikään tunnelin koplaaminen selkeään ykköshankkeeseemme eli tulevaan raitiotiehen on mielestämme perusteetonta, koska valtion tukirahaa ole ohjattavissa tunnelista ratikkaan. Haluamme kehittää joukkoliikennettä määrätietoisesti jatkossakin ja ratikkahankkeen eteneminen on ryhmällemme edelleen kynnyskysymys.

Todettakoon myös, että nyt hyväksyttävät kaavat mahdollistavat tulevaisuudessa raitiotieyhteyden myös Ranta-Tampellaan. On tärkeä kehittää kaupunkia eheämmäksi ja korjata menneisyyden virheet. Rantamaiseman varaaminen autoille ihmisten sijaan on ollut suuri virhe, jota korjaamme mielellämme erityisesti, kun valtio on mukana talkoissa.

Ryhmämme haluaa tulevan Ranta-Tampellan kaupunginosan monipuoliseksi osaksi Tampereen keskustaa. Siksi esitämme päätökseen seuraavan ponnen: Tampereen kaupunki tukee asemakaava-alueen väestön monimuotoisuutta varmistamalla, että alueelle sijoitetaan julkista vuokra-asuntotuotantoa, opiskelija-asuntoja ja senioriasumista.

Tampereen vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja
Tampereen kaupunginhallituksen jäsen

Olli-Poika Parviainen
opp@vihreat.fi / 040 806 2576
ollipoikaparviainen.fi