Vallan sokaisema ellei peräti sokaiseva vastine

marras 5, 2010

SDP:n valtuustosryhmän puheenjohtaja Pekka Salmi jatkaa osaltaan vihreiden kyykyttämistä (AL 5.11.). Hän syyttää vihreitä vallan sokaisemiksi, koska neljä valtuustoryhmää vihreät mukaan lukien ei toiminut demarien tahdon mukaisesti taannoisessa menettelytapasopimusasiassa.

Salmi kirjoittaa, ettei pienten ryhmien asemaan keskeisesti vaikuttavien teknisten vaaliliittojen kieltäminen nyt sitten muka ollutkaan demarien ehdoton vaatimus eli kynnyskysymys. Tämä sinänsä iloinen uutinen kuvaa osaltaan sitä kommunikaatiovajetta ja poliittisen toiminnan uskottavuutta nakertavaa pilkkukiistelyä, joka on Tampereella valitettavan yleistä.

Salmi kohdistaa kiukkunsa jälleen vihreisiin. Siihen olemme tottuneet. Sen sijaan demariryhmän näkökulmasta pienemmät ryhmät tuntuvat Salmen kirjoituksen perusteella olevan ilmaa. Ei ihme, jos luottamus yhteistyön edellytyksiin on heikko ja pienemmissä ryhmissä pelätään demarien sanelupolitiikkaa.

Väännän vielä kerran asian rautalangasta. Laki määrää noudattamaan ja kunnioittamaan vaalitulosta. Tavoite oli löytää kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu yhteisiksi menettelytavoiksi seuraavalle valtuustokaudelle. Sopimuksesta sorvattiin luonnos, jota muokattiin ja jota oli tarkoitus jalostaa ryhmien toiveiden mukaisesti. Yhteistä säveltä demarien ja vihreistä ja pienemmistä valtuustoryhmistä koostuvan ryhmittymän välille ei löytynyt. Otimme aikalisän hyvässä hengessä. Sen jälkeen demarit yllättäen suuttuivat ja käynnistivät julkisen loanheiton. Tähän heillä lienee omat motiivinsa. Se, että vihreät ja pienemmät ryhmät eivät suostuneet demarien nyt näköjään kiistämiin vaatimuksiin, tekee vihreistä muka vallan sokaisemia. Uskoo ken tahtoo. Toivottavasti voimme kuitenkin nyt keskittyä jälleen kaupungin asioiden hoitamiseen yhdessä julkisen varjonyrkkeilyn ja sanoilla kikkailun sijaan.

Olli-Poika Parviainen
Tampereen vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja