Vaalirahoituksen tarve poistettava

kesä 18, 2008

Vaalirahoituksen epäkohtien korjaamiseksi on ehdotettu istuvan eduskunnan erottamista, täysin vapaan vaalirahoituksen sallimista tai euromääräisen ylärajan säätämistä tukisummille. Itse olen ihmetellyt, miksei puhuta syistä vaan seurauksista.

Kohtuuttoman suurten ja siksi yhdistysten nimiin piiloteltujen vaalitukien antaminen lähtee suoraan tarpeesta: vaaleissa ei pärjää ilman massiivista näkyvyyttä, jota taas ei saa ilman rahaa. Vaikka työtön yksinhuoltaja tai työkyvyttömyyseläkeläinen mieluusti otettaisiin ehdokkaaksi, hän ei pääse eduskuntaan yksinkertaisesti siitä syystä, ettei hänellä ole varaa mainoskampanjaan. Sen sijaan varaa on hyväpalkkaisilla ja niillä, joilla on suhteita tarkoitusperiään mieluusti rahalahjoituksin ajaviin tahoihin. Jos tätä asiaa halutaan muuttaa, pitää muuttaa mainostuksen tarvetta, siis ehdokkuudesta kansalle tiedottamisen tapaa.

Uusi toimintatapa voisi olla vaikka tämä: sovitaan yhteisesti vaaliasioista tiedottamisen tapa, esim. joka kotiin puhelinluettelon tapaan jaettava eduskuntavaaleissa valtion ja kunnallisvaaleissa kunnan kustantama ehdokasesittelyvihkonen. Lisäksi voitaisiin sallia yleisönosastokirjoittelu ja tarjota nettisivupohja, johon itse kukin ehdokas voisi tuottaa sisältöä sielunsa kyllyydestä. Kaikki muu kuin sovitulla tavalla tapahtuva mainostus ja tiedotus ehdokkaista kiellettäisiin.

Näin jokainen ehdokas olisi mainostuksen suhteen täsmälleen samalla viivalla eikä naaman näkyvyys olisi kiinni sen paremmin henkilökohtaisesta varallisuudesta kuin saaduista yritysten tai ammattijärjestöjen lahjoituksistakaan. Kansalaisten olisi helppoa ja selkeää hankkia tietoa ehdokkaista, kun kaikkien esittelyt olisivat yhdessä ja samassa paikassa. Systeemi olisi myös oikeudenmukainen nouseville aatteille: näkyvyyttä saisi yhtä lailla pienen kuin isonkin puolueen ehdokkaana, kun rahoitus ei tulisi suhteessa puolueen aiempaan vaalimenestykseen ja edustajien määrään. Kun mainostustarve olisi pienempi, voitaisiin kaiken muun lisäksi vieläpä vähentää puoluetukia.

Kirsikka Siik
varapuheenjohtaja
Tampereen vihreät