Tynkkynen: ”Tampereen aika päivittää päästötavoite”

kesä 17, 2013

Kansanedustaja ja valtuutettu Oras Tynkkynen täsmensi vihreiden ilmastotavoitteita Tampereen kaupunkistrategian lähetekeskustelussa puheessaan valtuustossa 17.6.2013.


Kaupunginvaltuusto työstää parhaillaan Tampereelle uutta strategiaa. Vihreät haluaa luonnokseen enemmän oikeudenmukaisuutta ja vastuuta ympäristöstä. Anna-Kaisa Heinämäki on kuvannut tarkemmin vihreitä linjauksissa valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuorossa aiemmin.

Strategiassa Tampereen pitää päivittää nykyinen tavoite ilmastopäästöjen vähentämisestä 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Tähän on neljä pääasiallista syytä.

Ensinnäkin aiempi tavoite on jo melkein saavutettu, sillä päästöt ovat pudonneet kolmessa vuodessa 18 prosenttia. Tärkein syy on se, että sähkölaitos on samassa ajassa peräti kolminkertaistanut uusiutuvan energian osuuden 18 prosenttiin. Kaupungilla on siis erinomaiset edellytykset päästä paljon 20 prosentin vähennystä pitemmälle.

Toiseksi nykyinen päästötavoite ei ole linjassa sen kanssa, että luonnos julistaa toiveeksi tehdä Tampereesta ilmastopolitiikan edelläkävijä. Esimerkiksi Riihimäen tavoite on leikata samassa ajassa päästöjä 25 ja Mikkelin 30 prosenttia.

Helsinki päivitti huhtikuussa oman päästötavoitteensa -30 prosenttiin, ja Lahti pyrkii peräti puolittamaan päästönsä vuoteen 2025 mennessä. Uusikaupunki aikoo leikata päästöjä huikeat 85 prosenttia vuodesta 2007 vuosikymmenen loppuun mennessä.

Edelläkävijyyteen eivät riitä keskinkertaiset tavoitteet. Eikä kai voi olla niin, että Tampereen annetaan jäädä ilmastonsuojelussakaan Turkua jälkeen.

Kolmanneksi päästötavoitteen tiukentamista kavahdetaan usein kustannusten takia, mutta siihen liittyy myös valtavia mahdollisuuksia. Viime vuonna ympäristömyötäisten ratkaisujen cleantech-toimiala kasvoi Suomessa huimat 15 prosenttia ja nousi jo metsäteollisuutta suuremmaksi. Kunnianhimoinen päästötavoite parantaa tamperelaisten mahdollisuuksia kaapata osansa ripeästi kasvavista maailmanmarkkinoista.

Viimeiseksi – vaan ei vähäisimpänä – päästötavoitteen tiukentaminen on tarpeen, kun haluamme tehdä oman osuutemme ilmastokriisin torjumisessa. Lämpenemisen rajoittaminen riskirajana pidetyn kahden asteen alle edellyttää Suomen kaltaisilta teollisuusmailta 25-40 prosentin päästövähennyksiä. Tuohon haarukkaan Tampereenkin tavoitteen pitää sijoittua.

ORAS TYNKKYNEN