Turve poltti päreitä Tavin tilaisuudessa

marras 23, 2010

Tampereen vihreiden tilaisuus turpeesta ja energiantuotannosta Pirkanmaalla kuumensi tunteita 28.10. Tampereen Pantin auditoriossa. Lähes täydelle salille oli puhumassa Pirkanmaan liiton, Suomen luonnonsuojeluliiton, Tampereen Sähkölaitoksen, Vapon ja poliittisten puolueiden edustajia. Pirkanmaan liiton maakuntainsinööri Satu Appelqvist alusti turpeen maakuntakaavasta ja Suomen Luonnonsuojeluliiton Risto Sulkava Pirkanmaan suoluonnon tilasta. Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen johdatti yleisön Pirkanmaan energiantuotannon maailmaan ja Vapon aluejohtaja Jan-Juhani Laitinen kertoi turpeen tuotannosta tai turpeen otosta, kuten yleisö kiiruhti korjaamaan.

Minna Sorsa Ylöjärven vihreistä korosti kaavan ongelmia ja Pirkanmaan energiaohjelman vanhentumista. Maakuntainsinööri myönsi, että 2007 valmistunut energiaohjelma kaipaisi päivitystä. Maakuntakaavoitusjohtaja Pekka Harstila ei nähnyt ongelmia kaavassa, jolla Pirkanmaan turpeenottoalue lähes tuplaantuisi. Luonnonsuojeluliiton ja Vapon kannat turpeen käyttöä kohtaan erosivat luonnollisesti. Tamperelainen kaupunginvaltuutettu Petri Siuro esitteli kuvia järvestä turpeenoton lähialueelta, mutta kuvat eivät vakuuttaneet Vapoa.

Keskustelu jatkui kiivaana yli kaksi tuntia ja siirtyi tilaisuuden jälkeen vielä baarin puolelle. Nuorten turvetuottajien keskuudessa mielipiteet jakautuivat turpeen haitallisuuden suhteen. Luonnonsuojelijoiden kanta oli selkeästi turpeenottoa vastaan. Kaavaluonnoksessa olevien uusien turpeenottoalueiden läheisyydessä asuvat henkilöt vastustivat kaavaa erityisen ponnekkaasti. Vihreiden mielestä kaavan ympäristöselvitykset ovat olleet riittämättömiä ja myös sen lainmukaisuutta on epäilty. Itse olen tyytyväinen, että kaavan valmistelu sai lisäaikaa ja siitä ei päätetty vielä syksyn maakuntavaltuustossa.

Emilia Olkanen
Kaupunginvaltuutettu, Maakuntavaltuuston jäsen

Kuva: Anne Lehtelä