Tiedote: HÄMEENKADUN PYÖRÄKAISTOISTA VIHDOIN PÄÄTÖS

kesä 3, 2008

TAMPEREEN VIHREÄT
TIEDOTE 3.6.2008

HÄMEENKADUN PYÖRÄKAISTOISTA VIHDOIN PÄÄTÖS

Tampereen vihreiden pitkään ajama hanke pyöräilyn edistämiseksi Hämeenkadulla etenee. Yhdyskuntalautakunta päätti kokouksessaan 3.6. hyväksyä apulaispormestari Jokisen esittämän mallin, jossa päätetään kokeilla Hämeenkadun jalankulun ja pyöräilyn erottelua pyöräkaistojen avulla. Päätös tehtiin äänestystuloksella 6-5.

Vihreät kävivät neuvotteluita eri ryhmien kanssa ja pyrkivät saamaan aikaan kompromissin esityksellään, jossa oltaisiin päätetty toteuttaa erilliset erotellut pyöräkaistat sitten, kun P-Hämppi valmistuu. Esityksen tarkoitus oli selkeyttää päätöstä, saada hankkeelle laajempi tuki ja varmistaa aikataulu pysyvien pyöräkaistojen saamiseksi
Hämeenkadulle. Tämä esitys ei kuitenkaan saanut kannatusta muilta ryhmiltä.

– Tärkeintä on, että edes jonkinlainen päätös Hämeenkadun pyörätiestä nyt tehtiin, vaikkakin harmittaa ettei XL kyennyt toimimaan yhtenäisesti, toteaa yhdyskuntalautakunnassa vihreitä edustanut Rosa Meriläinen.

– Apulaispormestarin esittämä kokeilu on toteutettava huolella, jottei puolivillaisesti tehdystä kokeilusta seuraa väärä johtopäätös erotellun kaistan toimimattomuudesta, Meriläinen jatkaa.

Tampereen vihreiden puheenjohtaja Olli-Poika Parviainen iloitsee, että vihreiden pitkäaikainen tavoite Hämeenkadun pyörätiestä nytkähti taas askeleen eteenpäin.

– Tampere ei ole ollut pyöräilymyönteinen kaupunki. Hämeenkadun sekava pyöräilyjärjestely on ollut symboli tästä pyöräilykielteisestä asenteesta, sanoo Parviainen.

Lisätietoja
Olli-Poika Parviainen
puheenjohtaja
Tampereen vihreät
044 548 1861

Rosa Meriläinen
yhdyskuntalautakunnan varajäsen
050 432 6679

***

Vihreiden tekemä päätösesitys:

”Hämeenkadun kevyenliikenteen tarkastelut ovat osoittaneet selvän tarpeen pyöräliikenteen olosuhteiden parantamiseksi Hämeenkadulla ja Itsenäisyydenkadulla. Jatketaan suunnittelua siten, että tarkempaan arviointiin otetaan konsultin esittämät vaihtoehdot 1 ja 4. Tavoitteena on, että Hämeenkadun jalankulun ja pyöräilyn pysyvä erottelu toteutetaan viimeistään, kun P-Hämppi valmistuu.

Hämeenkadun ja Itsenäisyydenkadun yhdistetty kevyenliikenteen väylä säilytetään, kunnes jalankulun ja pyöräilyn erottelu Hämeenkadulla toteutetaan. Järjestelystä tehdään ympärivuotinen Hämeenkadunja Itsenäisyydenkadun pohjoisen puolen jalkakäytävillä.

Hämeenkadun kevyenliikenteen väylällä jalankulun ja pyöräilynerottelua kokeillaan kesällä 2008 Keskustorin ja Koskipuiston välillä pohjoisen puolen jalkakäytävällä. Hatanpään valtatien kevyenliikenteen väylältä rakennetaan pysyvä kevyenliikenteen väylä Hämeensillan eteläpuoleisen jalkakäytävän kautta Keskustorille ja siitä edelleen Puutarhakadulle. Muilta osin Hämeenkadun ja Itsenäisyydenkadun eteläpuoleinen jalkakäytävä säilytetään nykyisellään eli kesäaikaisenayhdistettynä kevyenliikenteen väylänä ja talviaikaisena jalkakäytävänä.

Lisäksi toteutetaan mahdollisimman pian jalankulun ja pyöräilyn erottelu Itsenäisyydenkadulla Tammelan puistokadun itäpuolella.”