Terveisiä Tetolasta

helmi 15, 2008

Terveyttä ja Toimintakykyä edistävien palvelujen lautakunta eli tuttavallisesti vaan TETOLA kokoontui 13.2. illansuussa. Teimme päätöksiä lähestyvän ystävänpäivän hengessä eli rakentavasti keskustellen ja toisiamme yli puoluerajojen kannustaen. Tämä oli harvinaisen helppoa, koska esityslista oli lyhyt ja mitään poliittisia intohimoja herättäviä asioita ei listalla ollut.

Esitin tekstilisäystä vastaukseen, joka annettiin Sirkka Merikosken (Sdp) ja Riitta Koskisen (Kok) tekemään valtuustoaloitteeseen ”Hankintalain mahdollistamien vaihtoehtojen käyttöönottamiseksi kilpailutuksen rinnalle palveluiden hankkimiseksi kolmannelta sektorilta”.

Minä esitin, Aila Dundar-Järvinen (Kok) ja Marco Roth (Kd) kannattivat ja apulaispormestari Riitta Ollila (Sdp) kopautti nuijan pöytään. Muotoilemani tekstilisäys hyväksyttiin yksimielisesti. Siis:

”Kolmannen sektorin toimintaedellytyksiä erityisesti terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen kentällä voidaan turvata monilla eri tavoin. Pormestarin asettaman kilpailuttamistyöryhmän loppuraportissa (31.1.2008) esitetään keinoja, joilla kolmannen sektorin toimijoiden kilpailukykyä palvelujen tuottajana voidaan tukea ja edistää.

Sosiaali- ja terveydenhuollon alueella toimivilla yhdistyksillä ja järjestöillä on kuitenkin paljon myös sellaista kuntalaisille hyvinvointia tuottavaa ja ongelmia ennaltaehkäisevää toimintaa, jota ei sisällytetä tilattaviin ja kilpailutettaviin palveluihin. Esimerkiksi ennaltaehkäisevä työ, uusien työskentelymuotojen ja toimintatapojen innovointi ja kehittäminen, vertaistuki, yhteisöllisyyden tuottaminen ja toiminta-areenan luominen vapaaehtoistyölle on perinteisesti ollut kolmannen sektorin toimintaa. Tällaisen toiminnan jatkuvuuden edellytykset on mahdollista turvata monilla eri tavoilla.”

Toivon, että em. lisäys herättää valtuustossa keskustelua siitä, mitä keinoja meillä on turvata kolmannen sektorin toimintaedellytykset. Siis muitakin keinoja, kuin kilpailuttamistyöryhmän loppuraportissa esitetyt palveluiden tuottamiseen ja hankintaan liittyvät keinot.

Monien järjestöjen toiveena on, että järjestöt, luottamushenkilöt ja virkamiehet kootaan yhteiseen keskustelufoorumiin, jossa avataan ja monipuolistetaan keskustelua kolmannen sektorin roolista. Miltä kuulostaisi yhteinen tulevaisuudenmuistelu? Eläydytään ja asettaudutaan porukalla tulevaisuuteen sijoittuvaan hetkeen, josta käsin tarkastellaan lähimenneisyyttä. Lähdetään muistelemaan yhdessä, kuinka pääsimme tilanteeseen, jossa Tiltu on jo ohittanut pahimmat kasvukipunsa ja ostaja-myyjä-asetelman sijaan kaupunki ja kolmas sektori toimivat kumppanuuteen ja yhteistyöhön perustuvassa suhteessa. Tämä hetki voi olla ystävänpäivästä 2008 katsottuna jo lähitulevaisuudessa – kun vain niin tahdomme.

Mervi Janhunen (Vihr.)
Tetolan varajäsen, Lanulan jäsen