Terveisiä esikunnasta

helmi 15, 2008

Kuten Aamulehdestä saattoi tiistaina 12.2. lukea, Tampereen vihreiden valtuustoryhmän ja hallituksen yhteiskokous päätti asettaa oman pormestariehdokkaan syksyn vaaleihin. Nimistä keskustellaan vielä. Vihreät tekevät oman vaaliohjelman, jota työstämään itse kukin vihreästi ajatteleva on tervetullut. Olen työryhmän puheenjohtaja ja työskentely tapahtuu pääosin sähköpostilistalla. Minulle voi ilmoittautua mukaan.

Olen itse aika tohkeissani vihreiden uudesta, vaikutusvaltaisesta asemasta Tampereella. Me saamme tavoitteitamme nyt lävitse neuvottelemalla tasaveroisesti muiden kanssa. 20 vuotta olimme oppositiossa ja meillä oli lähinnä välillistä vaikutusvaltaa ja jouduimme käyttämään hirvittävästi energiaa, aikaa ja joukkovoimaa tavoitteidemme ajamiseen. Nyt asiat etenevät rauhallisesti pöydän ääressä keskustellen. Vähän toki kärjistäen.

Vihreiden saavutusten lista puolentoista viime vuoden XL-yhteistyön ajalta on jo mukavan pitkä:

Omaishoidon tuen jonot on purettu ja tukea maksetaan kaikille kriteerit täyttäville.
Vammaisten henkilökohtaisia avustajia on saatu lisää ja heille parempi palkka.
Esteettömyysohjelmaa valmistellaan ja esteettömyysasiamies on palkattu.
Joukkoliikenteen tukea on nostettu 20 prosenttia kahdessa vuodessa. Sillä on saatu lisää bussivuoroja ja -etuuksia, mikä on nostanut matkustajamäärän kasvuun.
Keskustan kevyen liikenteen kehittämiseen 300 000 euron lisäpanos tälle vuodelle. Sillä suunnitellaan mm. Hämeenkadun pyörätiekaistoja.
Seudullinen ilmastostrategia valmistuu tänä vuonna.
Lentomaksu otetaan Tampereella käyttöön ensimmäisenä kaupunkina Suomessa.
Reilun kaupan tittelin hakemista valmistellaan.
Matalaenergia-asuinalueen hankkeelle haetaan EU-tukea.
Ympäristöliiketoiminnan ohjelmaa valmistellaan.
Jne.

Nyt jos koskaan vihreitä kannattaa äänestää, koska meillä on oikeasti vihreää valtaa. Vihreät valmistelevat sellaista vaaliohjelmaa, jossa ovat ne asiat jotka tulemme toteuttamaan seuraavan 4 vuoden aikana. Ei siis toiveiden tynnyriä, vaan uskottavaa käytännön toimintaohjelmaa. Tässä maistiaisia: palkataan 50 (?) vakituista koulunkäyntiavustajaa lisää vuosittain, toteutetaan Hämpin pyörätiekaistat kesäksi 2009, rakennetaan ekokortteli Vuoreksen asuntomessukohteeksi 2011, saneerataan VTS:n kerrostalot Annalassa energiansäästötaloiksi, nostetaan vammaisten avustajien palkat suurten kaupunkien parhaiksi neljässä vuodessa, nostetaan joukkoliikenteen tukea 2 miljoonalla eurolla seuraavan vaalikauden aikana, alennetaan bussilippujen hinta puoleen päiväsaikaan ja viikonloppuisin, rakennetaan perhepuisto Iidesjärven rantaan, suojellaan Hervantajärven rannat, tehdään Pyynikiltä Kauppiin ulottuva kansallinen kaupunkipuisto. Jne.

Toki ohjelmassa tulee olemaan pidempiäkin kaaria, eli tavoitteita 10-20 vuoden päähän: lähijunat ja katuratikka, uusiutuvalla energialla käyvä Tampere, kävelykeskusta, ekokaupunginosa Nurmi-Sorilassa, langattomien ja esteettömien palvelujen Tampere, sosiaalisten yritysten osaamiskeskus, Virtuaalinen Särkänniemi. Jne.

Olen huomannut että jotkut vihreät vieroksuvat yhteistyötä kokoomuksen kanssa. Se on turhaa pelkoa. Politiikassa saa jotain aikaan vain yhteistyöllä. Kunnallispolitiikassa ajetaan hyvin konkreettisia asioita, ideologiset erot eivät ole niin suuria kuin puoluetoiminnassa tai valtakunnallisessa politiikassa. Toki niitä on eikä yhteistyö tarkoita aatteellista huoraamista eikä takinkääntämistä. XL:llä ei ole ryhmäkuria. Kompromisseja se kyllä tarkoittaa, mutta niistä on kaikki demokraattinen vallankäyttö tehty. Kompromissin toinen nimi on pienten askelten tie.

Siksi yhteistyön hedelmistä voi nauttia vain, kun yhteistyöhön sitoudutaan vuosiksi. Siihen vihreiden kannattaa pyrkiä Tampereellakin. Demarit olivat kokoomuksen kanssa naimisissa 60 vuotta. Jos vihreät olisivat avoliitossa nyt aluksi 6 vuotta.

Kokoomuksen valtuustoryhmä on kirjava joukko. Sieltä löytyy perinteisiä arvokonservatiiveja, mutta yllättävän paljon myös liberaaleja keskustaoikeistolaisia. Moni on pragmaattinen porvari. Kokoomuksessa on enemmän nuoremman sukupolven edustajia kuin demareissa, joiden keski-ikä on 60:n pinnassa. Kulttuurisesti vihreät ovat tulleet hyvin juttuun kokoomuslaisten kanssa. He ovat koulutettua porukkaa kuten vihreätkin ja lähempänä toista ja kolmatta sektoria kuin julkishallintoa ja ay-liikettä, joissa taas demarit riippuvat.

Vihreät ovat perinteisen vasemmisto-oikeisto -jaon ulkopuolella, mieluummin vanhan janan edellä kuin sen sisällä. Siksi meidän on luontevaa tehdä yhteistyötä eri ryhmien kanssa. Tärkeää on että XL ei ole suljettu blokki. Emme ole työntäneet vasemmistoa oppositioon, heillä on kolme apulaispormestaria neljästä. Teemme heidänkin kanssa joka päivä yhteistyötä.

XL-yhteistyötä kannattaa pyrkiä jatkamaan ensi vaalikaudellakin, jotta nyt alkuun saatuja tavoitteita voitaisiin viedä eteenpäin. Asian ratkaisevat äänestäjät. Ja XL:n puolelta ovi on auki myös yhteistyön laajentumiselle. Ketään ei Tampereella enää ennakolta suljeta ulos, kuten aseveliakselin aikana tehtiin.

Pauli Välimäki
Tampereen vihreiden hallituksen jäsen,
työläinen pormestarin esikunnassa