Tampereen vihreät esittävät paikallista näkökulmaa ja työllisyyttä parantavaa hankintapolitikkaa Tampereelle

helmi 15, 2016

Tampereen vihreät esittävät paikallista näkökulmaa ja työllisyyttä parantavaa hankintapolitikkaa Tampereelle

Tampereen vihreä valtuustoryhmä jättää tänään valtuustoaloitteen, jossa se esittää Tampereen kaupungin julkisissa hankinnoissa huomioitavan entistä paremmin sekä paikallisia toimijoita että sosiaalista kestävyyttä.

”Julkinen sektori on erittäin merkittävä taloutta pyörittävä taho, jonka hankinnat ovat kokonaisuudessaan noin 30 miljardia vuodessa, Tampereen kaupungilla ulkopuolisiin hankintoihin käytetty summa oli vuonna 2010 408 miljoonaa. Hankinnoilla on mahdollista ohjata rahavirtoja paikallisesti, ja siten parantaa oman alueen työllisyyttä. Erityisesti Tampereella tämä olisi tärkeää, sillä työttömyysprosentti on 19% tienoilla”, sanoo aloitteen jättävä Juhana Suoniemi.

”Merkittävimmät keinot paikallisuuden suosimiseksi ovat tarjouspyyntöjen pilkkominen osiin, työllistämisehto ja etäisyysvaatimukset. Nämä kaikki eivät ole aivan ongelmattomia, mutta yhtä kaikki hyödynnettävissä”, toteaa valtuustoryhmän puheenjohtaja ja osaamis- ja elinkeinopalveluista vastaava  apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki.

Valtuustoaloitteessa huomautetaan, että esimerkiksi Helsinki, Vantaa, Espoo ja Oulu ovat mukana THL:n Hankkeista Duunia!- projektissa, jonka tavoitteena on löytää työtä pitkäaikaistyöttömille, nuorille, osatyökykyisille, kehitysvammaisille ja muille vaikeasti työllistyville.

”Paikallisuutta ja työllisyyttä suosivien kriteerien ja pisteytysten käyttäminen aiheuttaa lisätyötä,
mutta toisaalta se tuo verotuloja ja hyvinvointia takaisin päin. Jos poliittinen tahto on paikallisuuden ja sosiaalisten kriteerien suosimisen takana, lisäresurssit hankintatyöhön lienee helppo löytää, varsinkin, kun jo muutaman pitkäaikaistyöttömän työllistyminen säästää kaupungin rahaa muualla. Tilanne kääntyy helposti kokonaistaloudellisesti edulliseksi”, Suoniemi sanoo.

Lisätietoja:

Juhana Suoniemi, juhana.suoniemi@vihreat.fi

Anna-Kaisa Heinämäki, puh: 040 639 7701, akheina@gmail.com