Tampereen vihreä valtuustoryhmä esittää yrittäjälähtöisen parkkiruutukäytön mahdollistamista Tampereella

maalis 16, 2015

Tampereen vihreä valtuustoryhmä esittää tänään jättämässään valtuustoaloitteessaan yrittäjälähtöisen parkkiruutukäytön mahdollistamista Tampereella.

Valtuustoaloitteessa todetaan, että San Franciscossa on käytössä suosituksi osoittautunut Parklet-käytäntö, jossa kivijalkayrittäjä tai kansalaisjärjestö voi ehdottaa jotain muuta käyttöä, kuin pysäköintiä kadunvarren parkkiruudulle. Ideana on parantaa kivijalkayrittämisen edellytyksiä ja elävöittää kaupunkitilaa. Parklet- käytännön yksityiskohdista voi lukea lisää San Franciscon kaupungin sivuilta: http://www.sfdpw.org/index.aspx?page=1408.

Tätä voisi kokeilla Tampereellakin. Esimerkiksi kahvila voisi laittaa parkkipaikan tilalle vaikkapa pöytiä tai vaatekauppa polkupyöräpysäköintiä. Myös parkkipaikan varaaminen vain 5-10 minuutin lastauspaikaksi voisi olla mahdollista. Tällaiselle olisi varmastikin tarvetta esimerkiksi Kyttälässä. San Franciscossa vuokratusta parkkiruudusta maksetaan vuokraa ja lupa ei ole automaatti, vaan sitä anotaan erikseen.

Tampereella kokeilun voisi toteuttaa vaikkapa keskustan kehän rajaamalla alueella. Aloite toteuttaisi useampia kaupunkistrategian arvoja. Se olisi sekä yrittäjämyönteinen, asukaslähtöinen että edistäisi osaltaan osallisuutta ja osallistumista.
Vihreä valtuustoryhmä esittää aloitteenaan, että kaupunki toteuttaa “parklet”-kokeilun keskusta-alueella yhteistyössä kivijalkayrittäjien, kansalaisjärjestöjen ja alueen asukkaiden kanssa.