Tampereen vihreä valtuustoryhmä esittää parannuksia paperittomien henkilöiden terveydenhoitoon

syys 17, 2015

Tampereen vihreä valtuustoryhmä esittää parannuksia paperittomien henkilöiden terveydenhoitoon

Tampereen vihreä valtuustoryhmä jätti maanantaina valtuustoaloitteen paperittomien henkilöiden kiireellisen terveydenhoidon järjestämiseksi Tampereella. Aloitteessa esitetään, että Tampereen kaupunki järjestäisi paperittomien henkilöiden kiireellisen hoidon samoin kuten tamperelaisille, ja että alle 18-vuotiaat sekä raskaana olevat naiset saisivat myös erikoissairaanhoidon palvelut.

”Suomessa arvioidaan olevan n. 2000-3000 paperitonta henkilöä, Tampereen tilanteesta ei ole tehty arvioita”, sanoo kansanedustaja, vihreän valtuustoryhmän toinen varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen. ”Nykyään paperittomat ihmiset ovat Suomessa oikeutettuja kiireelliseen hoitoon. Hoito tapahtuu omalla kustannuksella ja esim. päivystyskäynnistä tai synnytyksestä voi seurata tuhansien eurojen lasku. Tämä ei ole EU-maiden linjausten tai Suomen ratifioimien YK:n sopimusten mukaista”, Parviainen jatkaa.
”Esimerkiksi Helsingissä paperittomien ihmisten kiireellinen terveydenhoito on järjestetty samoin tavoin kuten muillekin helsinkiläisille”, huomauttaa valtuutettu Maija Kajan. ”Niin kutsuttua ”terveysturismia” ei ole huomattu maissa joissa paperittomien terveydenhoito on kunnossa”, Kajan sanoo. ” Meneillään oleva pakolaiskriisi tekee asiasta entistä ajankohtaisemman ja kuntien on syytä varautua myös paperittomien henkilöiden määrän kasvuun. Kunnollinen terveydenhoito ehkäisee ongelmia ja sairauksien pahenemista sekä vähentää terveydenhuollon kustannuksia”, Kajan ja Parviainen toteavat.

Lisätietoja:
Olli-Poika Parviainen opp@fi, puh. 050 513 2005
Maija Kajan maija.kajan@tampere.fi puh. 050 5564 166