Suvi Fried: Tamperelaisten mielenterveyspalveluja keskitetään

tammi 28, 2013

Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen lautakunta (Tetola) kokoontui vanhalla kokoonpanolla viimeisen kerran viime viikon keskiviikkona 23.1.

Vaikein päätös tehtiin aiheella Mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittäminen – psykiatristen poliklinikoiden palveluverkkomuutokset. Lyhyesti kohdassa siis päätettiin nykyisten klinikoiden uudelleenjärjestelystä niin, että Hallituskadun, Linnainmaan, Kaukajärven ja Hervannan klinikoiden sijaan jatkossa olisi kolme keskitettyä klinikkaa Hallituskadulla, Sarviksella Hatanpäällä ja Pyynikille valmistuvalla Tipotien terveysasemalla. Klinikoiden sijainnin lisäksi ne kehittyvät sisällöiltään niin, että asiakkaat jakautuvat Hallituskadulla tapahtuvan arvioinnin jälkeen eri klinikoille ongelmien luonteen mukaan. Psykoottisia häiriöitä sairastavat asioivat Tipotien asemalla ja ahdistus- ja masennushäiriöitä sairastavat asioivat Sarviksella.

Mielestäni esityksessä oli kaksi isoa huolen aihetta ja vastustin muutosta tässä muodossaan ja kannatin Sirpa Koiviston (sdp) esitystä asian palauttamista valmisteluun kuten toinenkin vihreiden edustaja lautakunnassa. Muut jäsenet (kok, sdp, vas) kannattivat esitystä, joten asia etenee hallinnon rattaissa asianmukaisesti. Alla muutama sana siitä, mikä psykiatristen poliklinikoiden palveluverkkomuutosesityksessä erityisesti ihmetytti ja mihin sitten toivoisin päätöksen johtavan.

Esitystä kuvattiin valmistelun olleen erittäin asiakaslähtöisenä. Olen eri mieltä. Mielenterveys- ja päihdepalveluilla on yhteensä noin 6000 asiakasta. Psykiatrian poliklinikoilla on vuosittain yli 5000 asiakasta. Potilaille suunnatussa kuulemistilaisuudessa oli 20 osallistujaa. Kaikkien tamperelaisten mielipiteitä kerättiin Valma-foorumissa ja sinne kommentteja tuli tammikuun alussa 2 viikon aikana yhteensä 14, joista osa oli omaisilta ja muilta asiasta kiinnostuneilta. Lisäksi kuulemistilaisuudessa esiteltiin asiantuntijoiden valmiiksi laatimia suunnitelmia uudistuksesta sen sijaan, että asiakkaat/potilaat ja omaiset olisivat olleet aidosti osallisia suunnitelmien laatimisen lähtötilanteesta alkaen. On käsittämätöntä, että tuhansien asiakkaiden kanssa työtä tekevä yksikkö ei tänä päivänä saa toteutettua osallisuutta paremmin tukevaa muutosprosessia.

Toinen huolenaiheeni on se, että tällä päätöksellä mielestäni taas piirun verran heikennettiin keskustan ulkopuolella asuvien aivan heikoimmassa asemassa olevien tamperelaisten palveluita. On totta, että bussilla pääsee niin Sarvikselle, Hallituskadulle kuin Tipotiellekin, mutta totta on sekin, että itäiseltä Tampereelta matka Tipotielle kestää 30–40 minuuttia ja vastaavasti läntiseltä Tampereelta Sarvikselle saman noin 30–40 minuuttia. Tällaisen bussimatkan tekeminen ei ole mahdollista kaikille näiden palveluiden käyttäjille. Ratkaisuksi näihin tilanteisiin esitetään taksimatkoja ja psykiatrisen kotityöryhmän palveluita, mutta kumpikin niistä heikentää merkittävästi asiakkaan sosiaalista osallisuutta verrattuna siihen, että hän kävisi omatoimisesti lähempänä kotia sijaitsevalla poliklinikalla.

Poliklinikoiden sulkemiseen kohdistunut kritiikki kohdistui selkeimmin Hervannan poliklinikkaan. Yhtäältä on aivan ilmiselvää, että Hervanta on erityinen esikaupunkialue Tampereella. Hervannassa asuu tiiviisti väkeä pienen kaupungin verran, joten on aivan perusteltua puolustaa hervantalaisten lähipalveluja. Hervannan palveluille on runsaasti käyttäjiä ja sujuvat kulkuyhteydet liikkumiseen kävellen, pyöräillen ja bussilla. Toisaalta on aivan oikeutettua kysellä myös vastaavan keskittymän kehittämisen perään läntisellä Tampereella.

Mihin sitten tämän päätöksen pitäisi johtaa? Ensinnäkin, automaattisesti sen pitäisi johtaa vahvaan mielenterveystyön kehittämiseen terveysasemilla niin, että niitä todellisia matalan kynnyksen palveluja olisi tarjolla mielenterveyden ongelmiin nykyistä enemmän osana lähipalveluja. Toiseksi, palvelujen keskittäminen alleviivaa tehokkaamman julkisen liikenteen kehittämistä, eli palvelujen keskittämisen myötä tarvitsemme entistäkin kipeämmin kaupungin laidalta toiselle vievää ratikkaliikennettä.

Suvi Fried

Kirjoittaja on toiminut terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen lautakunnassa (TETOLA) vuosina 2011-2013. Uudet lautakunnat valitaan toimiinsa tänään 28.1.2013.