Rosa Meriläinen: Vihreää valoa liikenneturvallisuudelle

loka 12, 2007

Toisille autot ja auto-onnettomuudet ovat kuin luonnonvoima: ne tulevat kuin nousuvesi, kuin vuodenajat, kuin yö ja päivä, omien lakiensa ja aikojensa mukaan.

Kun valtuustossa keskustellaan – usein vihreiden aloitteesta – liikenneturvallisuudesta nämä luonnonlain puolueen edustajat valtuustosalin molemmilta laidoilta peräänkuuluttavat lähinnä asennekasvatusta.

Totta kai asenteista on kysymys silloin, jos autoilija yrittää ihan piruuttaan kiilata pyöräilijän rotvallin reunaan, kiukkuinen jalankulkija tönäisee pyöräilijää tai heittää kepin tämän pinnojen väliin.

Kuitenkin liikenneturvallisuutta voidaan olennaisesti parantaa hiljentämällä yleisiä nopeuksia, hiljentämällä tilannenopeuksia ja parantamalla näkyvyyttä.

Kuulin kesällä Telakan terassilla, että Jokipohjantien ja Kuokkamaantien risteyksessä Nekalassa on tapahtunut useita vakavia, jopa kuolemaan johtavia onnettomuuksia.

Otin asiasta yhteyttä kaupungin liikenneinsinööreihin ja he totesivat saman asian tilastoista. Insinöörit kävivät oikein paikan päällä katsomassa, onko risteyksen suunnittelussa jotain pielessä. Kuulemma näkyvyys oli hyvä, joten liikennevalojen ajastusta muutettiin niin, että liikenteen sujuvuus hieman kärsi.

Aaltosen leikkipuistossa kuulin tutulta isäihmiseltä, että Rautatietunnelin Postin puoleisessa päässä oli sattunut onnettomuus, kun kulman takaa äkisti tullut pyöräilijä oli ajanut jalankulkijan päälle. Tästäkin asiasta otin yhteyttä kaupungin insinööreihin.

Yritin esittää paikkaan liikennepeilejä, mutta niihin kaupunki suhtautuu nihkeästi. Nyt sain juuri viestiä, että Postiin vievään puistoon suunnitellaan muutoksia kevyen liikenteen reittiin ja tällä toivottavasti saadaan näkyvyyttä ja siten turvallisuutta parannettua.

Liikenneturvallisuuden esteenä ovat joskus asenteet ja joskus raha. Useimmiten esteenä ovat kuitenkin ne, joiden mielestä autoilun sujuvuus eli nopeus on liikennesuunnittelun a ja o. Heille kaupunkisuunnittelun visionäärisyys tarkoittaa lähinnä uusia, leveämpiä ja nopeampia autoteitä, siltoja, tunneleita ja parkkipaikkoja. He haluavat Viistokadun takaisin ja töyssyt pois. Näitä hemmoja löytyy joka puolueesta, paitsi vihreistä.

Rosa meriläinen