Niinistö: ”Meidän kaikkien on vaadittava päättäjiltämme enemmän”

loka 21, 2011


Ympäristöministeri Ville Niinistö vieraili Tampereella 5.10. Pirkanmaan ympäristöohjelmatyön päätösseminaarissa ja Tampereen vihreiden iltatilaisuudessa.

Niinistö keskittyi puheissaan ympäristöpolitiikkaan ja korosti, että muutos lähtee talous- ja elinkeinojärjestelmistä. Miten irrottaa talouskasvu materian kulutuksesta? Kiina on ohittanut ympäristöteknologiaan panostajana jo EU:n ja Yhdysvallat, ja monet innovaatiojärjestelmät tukevat jo olemassa olevaa tuotantoa.

Niinistön mukaan ympäristöteknologialle on tärkeää luoda myös kotimarkkinoita, mihin voidaan vaikuttaa lisäämällä laatukriteereitä julkisiin hankintoihin ja pilkkomalla kilpailutuksia pienempiin osiin

Ministeri painotti, että pyöräilyyn on löydettävä uusia ratkaisuja. Tukholma, Kööpenhamina ja Berliini ovat kasvattaneet huimasti työmatkapyöräilyn osuutta.

Ympäristötietoisuus ja voimaannuttaminen ratkaisujen tekemiseen liittyy yhteen mahdollisuuksien luomisen ja edullisuuden kanssa. Tällä hetkellä on käynnissä kuudes sukupuuttoaalto. Vesi, ilmasto, energia ja perusluonnonvarat hupenemassa. Niinistön mukaan Suomessa kannattaa tehdä ratkaisuja, joilla saadaan vähemmästä irti enemmän.

Liikennepolitiikkaa kehittämällä voidaan varmistaa, että maalla voidaan asua jatkossakin

Niinistön mukaan tärkein kysymys on, miten luodaan ihmisille inhimillisiä ratkaisuja. Kestävä yhteiskuntarakenne ei tarkoita kaikkien pakottamista betonilähiöihin vaan kehityksen kääntämistä pois amerikkalaisesta mallista. Yhteisöjen vahvistaminen eri puolilla ja erilaisissa ympäristöissä on tärkeää.

Niinistön mielestä myös ympäristökasvatukseen ja ympäristöystävällisyyteen on panostettava enemmän. Poliittisilla päätöksillä on mahdollistettava kestävät kuluttajavalinnat. ”Meillä on vain yksi elinympäristö ja planeetta, tehdään ohjausjärjestelmiä”, hän toteaa.

Suomesta on puuttunut seudullinen väliporras monien isojen sote- ja kaavoitusjärjestelmien ratkaisuun. Seudullisella tasolla olisi pystyttävä sopimaan monista asioista, muun muassa joukkoliikenteestä.

Niinistö painottaa, että politiikassa ihmisten edustaminen olisi saatava keskiöön. Kuntapolitiikassa tarvitaan kaupunginosalautakuntia, joilla on oltava oikeaa valtaa. Suomalainen poliittinen järjestelmä on yksi etäisimmistä verrattuna moniin maihin.

Inhimillisen tilan ja osallisuuden olisi oltava vihreän politiikan keskiössä. ”On mahdollista muuttaa poliittista kulttuuria”, hän innostaa paikallaolijoita tilaisuuden lopuksi.

Teksti: Emilia Olkanen
Kuva: Tommi Pfander