Kuulumisia laitoshoidon johtokunnasta

marras 9, 2011

Allekirjoittanut toimii Tampereen kaupungin laitoshoidon johtokunnan puheenjohtajana. Tampereen kaupungin laitoshoitoon kuuluu sairaalayksiköt : Rauhanniemen sairaala , Kaupin sairaala ja Hatanpään puistosairaalaan psykogeriatrinen osastoryhmä ja Koukkuniemen vanhainkoti sekä Palhoniemen huoltokoti. Lisäksi kaupungin tekninen yksikö on alaisuudessamme. Jokaisessa sairaalayksikössä toimii poliklinikka ja Rauhanniemessä pieni saattohoitoyksikkö.

Olemme aloittaneet viime ja tämän vuoden aikana neljä keskeistä projektia:

  • Kaupin sairaalan geripoli ja toimintamallin jossa Kaupin profiili muuttuisi kotihoitoa tukevaksi sairaalaksi. Tähän koulutetaan henkilökuntaa Kaupista ja muutetaan työnkuvia kotitiimeiksi.
  • Koukkuniemessä meillä on aloitettu julkisen sektorin tehostetun palveluasumisen kokeilu.
  • Koukkuniemessä on menossa myös jo toista vuotta Koukkuniemi 2020-hanke, jossa koko alueen olisi tarkoitus muuttua ikääntyneiden ja vajaatoimintakykyisten Tamperelaisten osaamiskeksukseksi.
  • Hatanpään puistosairaalassa meillä on viisi osastoa ja jo useita vuosia toiminut psykogeritarinen poliklinikka.

Lisäksi Koko laitoshoidon alueella on myös menossa henkilöstön hyvinvointiprojekti johon kuuluvat mm. osastokohtaiset työyhteisövalmentajat , lähiesimiesten lisäkoulutukset , työnkierto sekä autonominen työvuorolistojen teko.

Ongelmana me koemme jatkuvat alibudjetoinnit palkkamäärärahojen ja kaupungin konserniohjauksen määräykset , jotka kohtelevat tälläistä työvoimavaltaista aluetta kovalla kädellä. Meidän budjetistamme menee henkilöstökuluihin n. 80%:a ja esimerkiksi tämän vuotinen kunta-alan palkkaratkaisu lisäsi budjettialijäämäämme selvästi.

Hoitopäivien ja pakettien hinnoittelu pitäisi tarkistaa näin työvoimavaltaisella alueella enemmän kuin kategorisesti kaikissa kaupungin palveluissa. Ainoat keinot pysyä budjetissa ovat hoitopaikkojen laskeminen mitä kautta saamme AVI:n vaatimat minimiehitykset pysymään vaadituilla alarajoilla.

Ongelma on , että kun hoitopaikkoja eli tuloja on vähemmän niin miinus budjetissa nousee. Lisäksi miehityksemme on niin lähellä alarajoja, että viime kevään flunssa ja noro-virus nostivat välittömästi budjettimme miinusta.

Laitoshoito nimenä ei enää vastaa tätä päivää, koska olemme käynnistäneet useita projekteja joissa pääpaino on ennaltaehkäisevässä, kotio-kohti hoitamisessa ja ns. seinättömissä sairaaloissa. Poliklinikka toiminta kasvaa koko ajan, tarkoituksena on hioa hoitoketjut ja hoitoprosessit sellaisiksi , että laatu on hyvä paikasta riippumatta. Laitoshoidon sijasta olemme enemmän ympärivuorokautisen hoivan johtokunta.

Kokonaisuutena näen laitoshoidon tai ympärivuorokautisen hoivan tilan olevan voimakkaassa kehitysvaiheessa johon henkilöstö on sitoutunut ja tietenkin odotamme myös omistajaohjaukselta investointipäätöksiä , joilla pystymme toteuttamaan tämän uuden mallin mukaisen ikäihmisten ja vajaatoimintakykyisten hoidon tuottamisen.

Jouko Paukkeri