Kaupunkilehti Tori: Vihreät eivät näpertele

maalis 7, 2012

Mielipidekirjoitus Kaupunkilehti Torissa 7.3.2012

Tori-lehdessä julkaistiin 29.2. kaksi mielipidekirjoitusta, joissa esitettiin erikoisia syytöksiä vihreistä Tampereella ja valtakunnallisesti. Haluan osaltani oikaista kirjoituksissa esitettyjä väitteitä.

Tellervo Tuominen syytti ECO2 Ekotehokas Tampere 2020 -hanketta illuusioksi. Lisäksi hän väitti vihreiden ”luovuttavan vaikutusvaltansa lyhentämättömänä kokoomukselle muutamille sisäpiirivihreille junailtujen asemien hinnalla”.

Tuomisen kritiikistä huolimatta Tampereen vihreää valtuustoryhmää ja sen asioita ei junaile kokoomus tai mikään muukaan ryhmittymä. Teemme päätöksemme itsenäisesti ja avoimesti keskustellen. Tavoitteemme on kehittää kotikaupunkiamme edelleen viihtyisämmäksi ja ekologisemmaksi. Valtuuston kolmantena ryhmänä emme voi saada kaikkia tavoitteitamme läpi. Teemme kuitenkin parhaamme. Monipuoluejärjestelmässä tavoitteet etenevät yhteistyöllä ryhmien välillä.

Mielestäni ECO2 -hanke on jo nyt onnistunut. Se ei ole näpertelyä vaan EU:n ja Tampereen kaupungin ilmastotavoitteiden toteutusohjelma. Hankkeen arvo on ymmärretty onneksi muuallakin, sillä ECO2 saa osarahoitusta myös yrityksiltä, valtiolta ja EU:lta. Päästövähennysten lisäksi ECO2:n alla olevat hankkeet työllistävät ja luovat uusia yrityksiä. Suomen kaupunkien mittakaavassa ECO2 on maan vakuuttavimpia satsauksia kestävään kehitykseen.

Tampere on ECO2:n avulla nostanut uusiutuvan energian määrän parissa vuodessa kolmesta prosentista kymmeneen prosenttiin. Kaupungin kiinteistöihin on tehty ennätysmäärä energiaremontteja. Myös passiivi- ja nollaenergiataloja rakennetaan reippaasti. Joukkoliikenteen käyttäjämäärät on saatu kasvuun, ratikan suunnittelu etenee ja pyöräilyn pulmakohtiin on puututtu.

Kaavoituksessa kehitetään ekotehokkuus- ja hiilijalanjäljen laskentaa ja rakentamisen energianeuvontakeskus RANE on perustettu. Lisäksi uudisrakentamisen energiatasovaatimuksia on tiukennettu. Nämä ja monet muut asiat eivät ole illuusioita vaan todellista kaupunkikehitystä. Paljon on toki vielä tehtävää päästöjemme vähentämiseksi. ECO2 on tärkeä työkalu Tampereen nostamiseksi vähäpäästöisen hyvinvoinnin edelläkävijäksi Suomessa.

Tellervo Tuominen ilmeisesti ajattelee myös, että vihreiden kuuluisi ideologisista syistä vastustaa korkeaa rakentamista. Mielestäni asia on tarkoituksenmukaisuuskysymys. Jos kaupunkia rakennetaan korkeammaksi, tulee rakentamisen olla arkkitehtonisesti kunnianhimoista ja energiatehokasta. Makuasiat ovat asia erikseen.

Keskusareenan kaltaiset hankkeet puolestaan sopivat kehittyvään ja tiivistyvään kaupunkiin ja niistä on tehtävä niin ekologisia kuin suinkin mahdollista.

Seppo Koskima puolestaan väitti omassa kirjoituksessaan ydinvoiman olleen vihreille viime eduskuntavaaleissa kauppatavaraa. Tämä väite ei pidä paikkaansa. Vuonna 2002 vihreät lähtivät ydinvoimaäänestyksessä hävittyään hallituksesta, jonne Koskiman edustama vasemmistoliitto jäi. Viime hallituskaudella vihreät olivat ainoa eduskuntapuolue, joka vastusti ydinvoiman lisärakentamista sen kaikissa käsittelyvaiheissa hallituksessa ja eduskunnassa.Vasemmistoliiton rivit hajosivat jälleen. Jätetään siis tarkoitushakuinen loanheitto vähemmälle ja keskitytään kestävämmän kunnan ja yhteiskunnan rakentamiseen.

Olli-Poika Parviainen
Puheenjohtaja
Tampereen vihreä valtuustoryhmä