Kaupunginvaltuuston talousarviokokous 17.11.2014

marras 17, 2014

Koko päivän kestävä Tampereen kaupunginvaltuuston talousarviokokous alkoi kaupungin virastotalolla pormestarin talousarvioesityksellä. Talousarvio ei anna kovin valoisaa kuvaa Tampreen taloudesta, sillä kaupungin tulos on 9,9, miljoonaa euroa alijäämäinen.  Alijäämää yritetään pienentää muun muassa aloittamalla kaupungin henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Hyviä uutisia talousarviossa ovat raitiotiehankkeeseen osoitetut varat sekä vihreiden ajaman Kalevan maauimalan rakentaminen. Myös Tammelan stadionin uudistamiselle on talousarviossa varattu rahaa.

Jaakko Mustakallio

Jaakko Mustakallio ei pelkää investointeja

Tampereen vihreän valtuustoryhmän toinen varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio piti valtuustoryhmän ryhmäpuheen, jossa hän kiitteli erityisesti raitiotiehanketta. Mustakallio myös topputteli investointipelkojen lietsomista, ja huomautti, ettei Tampere eroa paljoakaan muista suurista kaupungeista velan määrässä. Mustakallio muistutti kuuntelijoita myös siitä, että Tampere kasvaa jatkuvasti ja muuttoliikenteen  myötä on erityisen tärkeää että kaupungin infrastruktuuri ja palvelut pystyvät vastaamaan tulevaan. Hänen mukaansa budjetti on tilanteeseen nähden hyvä, haasteina Mustakallio näkee erityisesti lakisääteiset terveyspalvelut ja yleisesti terveyspalveluihin suunnatun budjetin riittävyyden. Toisaalta taas Tampereella on pystytty järjestämään hyvin sosiaalipuolen ennaltaehkäiseviä palveluja, näistä Mustakallio mainitsi erityisesti Päiväperho-toiminnan,nyt talousarviossa esitellyn köyhyysohjelman ja siinä mukana olevan aktiivipassin sekä kaupungin panostuksen opiskelijaystävällisyyteen. Toinen vihreän valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki puolestaan kyseli puheessaan onko talousarviomme tiedolla johtamista?

Kokouksessa keskusteltiin pitkään ja peruusteellisesti Tampereen kaupungin talouden tilanteesta. Perussuomalaiset esittivät esimerkiksi varojen poistoa kaikilta ECO 2-hankkeilta ja maahanmuuttajilta, myös raitiotiehankkeen puolue hautaisi. Vihreä valtuustoryhmä ei esittänyt muutosksia talousarvioon, mutta valtuutetut käyttivät puheenvuoroja muun muassa köyhyysohjelmasta, liikunnan tukemisesta ja vanhusten asemasta. Yhdeksän tunnin keskustelun jälkeen valtuusto pääsi äänestämään talousarvion hyväksymisestä ja siihen tehdyistä muutosesityksistä. Muutosesityksiä olikin yli 90 kappaletta, mutta ainoastaan valtakoalition kahdeksan muutosta hyväksyttiin, loput esitykset hylättiin äänestysten jälkeen.

Tampereen kaupungin talousarvio vuodelle 2015 on siis saanut virallisen hyväksynnän lähes yhdentoista tunnin kokouksen päätteeksi, ensi kuussa vuorossa on vuoden viimeinen valtuuston kokous.

Noora Hinkkanen

Kunnallissihteeri