Kaupunginvaltuuston kokous 9.11. 2015

marras 9, 2015

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui marraskuun ensimmäiseen kokoukseen harmaana ja sateisena maanantaina. Kokouksen esityslista oli lyhyt, mutta kantakaupungin yleiskaavan tavoitteista keskustelemisen arveltiin kestävän pitkään.

Kokouksen alkajaiseksi valtuutetut hyväksyivät kaupunginhallituksen ja liikelaitosten johtosääntöjen muutokset ja keskustelu yleiskaavasta aloitettiin. Yleiskaavan tavoitteissa on otettu huomioon raitiotien rakentaminen, joukkoliikenteen kehittäminen sekä tiivis, vähähiilinen yhdyskuntarakenne. Myös pyöräilyn edistäminen ja  ilmastotavoitteet olivat esillä tavoitteissa. Aluekeskuksiin on tavoitteina luoda julkisten palveluiden keskittymä, joissa olisi myös kolmannen sektorin toimijoita. Kaavakävely TammelaLähipalveluiden turvaaminen kirjattiin nekin tavoitteisiin. Tavoitteita olivat kommentoineet useat eri tahot, ja ne oli esitelty myös kaupungin luottamuselimille. Ennalta-arvattaen raitiotiehanke sai runsaasti huomiota valtuutetuilta ja salissa keskusteltiin yleisemminkin joukkoliikenteestä. Perussuomalaiset esittivät lennokkaita teorioita raitiotiestä ja sen vaikutuksista sekä koko yleiskaavan tavoitteiden hylkäämistä, mutta hylkäämisesitys kaatui äänestyksen jälkeen. Valtuusto hyväksyi yleiskaavan tavoitteet.

Yleiskaavan tavoitteista käydyn keskustelun jälkeen valtuutetut pääsivät kommentoimaan valtuustoaloitteita. Mukana oli Juhana Suoniemen valtuustoaloite maallikkodefibrilaattoreiden hankkimisesta julkisiin tiloihin. Illan päätteeksi Tampeeen vihreä valtuustoryhmä jätti vielä ryhmäaloitteen jätteiden lajittelun parantamiseksi Tampereella. Aloitteessa esitettiin, että julkisten ja yleisten  tiloje jäteastioihin lisättäisiin lajittelumahdollisuus, ja että kaupunki tehostaisi myös yksiköidensä jätteiden lajittelua.

Seuraavan kerran kaupunginvaltuusto kokoontuu ensi maanantaina, keskustelu talousarviosta aloitetaan jo klo 9.

 

Noora Hinkkanen

Kunnallissihteeri