Kaupunginvaltuuston kokous 16.6.2014

kesä 16, 2014

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui ennen kesätaukoa päättämään suurista asioista; kokouksen esityslistalla oli käsiteltävänä sekä Tampereen raitiotiehankkeen yleissuunnitelma ja hankkeen jatkaminen että ikäihmisten palvelurakenteen uudistaminen (kokouksen esityslistan liitteineen löydät täältä). Odotettavissa oli ja pitkä ja kiivas kokous!

Kokouksen alkajaisiksi valtuusto myönsi eron Juhana Suoniemelle yhdyskuntalautakunnan jätehuoltojaoston varajäsenyydestä Suoniemen ollessa sotilastarkkailijana Lähi-idässä, ja uudeksi varajäseneksi valittiin vihreä varavaltuutettu Hanna-Kaisa Heilimo. Onnea Hanna-Kaisa!

Luottamushenkilövalintojen jälkeen aloitettiin raitiotiehankkeen käsittely. Ryhmäpuheenvuoroissa sekä Kokoomus että SDP ilmaisivat tukensa hankkeelle, mikäli reunaehdot toteutuvat. Reunaehtoina raitiotien toteutumiselle päätösesityksessä oli valtion osallistuminen hankkeen kustannuksiin 30% osuudella sekä kustannusten pysyminen 250 miljoonassa eurossa. Päätösesityksessä raitiotien reitti kulkisi Pispalan kannaksen kohdalla Sepänkadun ja Paasikiven varren kautta.

Vihreiden ryhmäpuheessa valtuustoryhmän puheenjohtaja, apulaispormestari Olli-Poika ParviainenOlli-Poika Parviainen pitää puhetta valtuustosalissa muisteli kymmenen vuoden takaisia ratikkavaaleja, ja iloitsi siitä, että hanke on nyt viimeinkin toteutumassa. Hän kiitteli raitiotiehankkeen ekologisia, taloudellisia sekä työllisyysvaikutuksia. Parviainen toivoi valtuutettujen vetävän yhtä köyttä Tampereen ja koko Pirkanmaan puolesta, ja edistävän hanketta myös valtakunnan tasolla, kuten vihreät ovat tehneet. Perussuomalaiset nostivat puheessaan jälleen esille jo moneen kertaan torpatun nivelbussien käyttöönoton raitiotien sijaan, keskusta puolestaan kaipaili 9-tien kehittämistä.

Ryhmäpuheiden jälkeen valtuutetut pääsivät viimein keskustelemaan hankkeesta. Tampereen vihreiden varavaltuutettu Petri Siuro esitti muutosta esitykseen, muutosesityksessä raitiotie kulkisi Pispalan valtatien ja Pohjanmaantien kautta. Anna-Kaisa Heinämäen mukaan raitiotie on tärkeä myös lähiöiden imagolle. Perussuomalaisten Heikki Luodon mielestä raitiotiehankkeen ongelmana ovat ulkomaalaiset rakennustyöläiset sekä ulkomaalaiset rakennustarvikkeet.

Lopulta, lähes viisi tuntia kestäneen keskustelun jälkeen raitiotiestä ja pykälään jätetyistä muutosehdotuksista ja ponseista päästiin äänestämään. Reittivalinnaksi valittiin pohjaesityksen mukainen linja ja kaupunginhallituksen esitys hyväksyttiin äänin 48-18. Raitiotiehanke on ollut Tampereen vihreiden kärkihanke jo pitkään, ja sen toteutuminen on oiva esimerkki siitä, kuinka määrätietoisella ja pitkäjänteisellä työllä pienikin puolue voi saada tavoitteensa läpi.

Ikäihmisten palvelurakenteen uudistus päätettiin myös kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti, esityksen mukaan palvelujen painopiste siirtyy avo- ja kotihoitoon. Kokouksen päätteeksi Juhana Suoniemi jätti valtuustoaloitteen koirien uimapaikkojen merkitsemiseksi Tampereella. Kokous päättyi lopulta klo 23.35.

Kaupunginvaltuusto jää nyt ansaitulle kesätauolle ja kokoontuu seuraavan kerran elokuussa. Mukavaa kesää kaikille!

Noora kirjoittaa valtuuston kokouksen pöytäkirjaaNoora Hinkkanen

Kunnallissihteeri