Kaupunginvaltuuston kokous 10.11.2014

marras 10, 2014

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui marraskuun ensimmäiseen kokoukseensa sateisena maanantaina. Kokouksen esityslistalla oli paljon johtosääntöjen muutoksia (johtosääntöihin ja niiden merkitykseen Tampereen kaupungin hallinnossa voit tutustua täällä) sekä Tampereen kaupungin kotouttamisohjelma, jonka jo etukäteen saattoi aavistaa olevan takuuvarma keskustelunherättäjä.

Kotouttamisohjelmassa muun muassa esitetään, että Tampereen kiintiöpakolaisten määrä nostettaisiin 70 vuosittaisesta pakolaisesta 100 kiintiöpakolaiseen per vuosi. Perussuomalaiset aloittivat keskustelun väittämällä ”punavihreiden” puolueiden kannattavan lisämaahanmuuttoa uusien äänestäjien saamiseksi. Ohjelma on heidän mielestään liian kallis Tampereelle, ja osa puolueen edustajista epäili ohjelman lisäävän rasismia Tampereella mikäli maahanmuuttajien työllistyminen vie työpaikkoja kantasuomalaisilta.

Oras Tynkkynen piti kotouttamisohjelmaa pääasiallisesti hyvänä, mutta kritisoi joitakin sen puutteita. Hän toivoi, että ohjelmassa olisi etsitty myös ratkaisuja maahanmuuton ongelmiin (esimerkiksi musliminuorten radikalisoituminen sekä paperittomien siirtolaisten vaikea tilanne). Tynkkysen mielestä maahanmuuttajien työllistymistä edistäisi anonyymi

Oras Tynkkynen puhui kotouttamisohjelman puolesta

Oras Tynkkynen puhui kotouttamisohjelman puolesta

rekrytointi, mitä vihreät ovatkin edistäneet useissa eri kunnissa. Myös Anna-Kaisa Heinämäki puhui radikalisoitumisen vaaroista ja muistutti, että kotouttamisohjelman tarkoituksena on saada maahanmuuttajat toimimaan yhteiskunnan puolesta, ei sitä vastaan. Petri Siuro ihmetteli perussuomalaisten kommentteja maahanmuuttajien työllistymisestä, ja kysyi tulisiko maahanmuuttajien olla mieluummin työttöminä kuin töissä. Jaakko Mustakallio taasen puolusti ulkomalaisten opiskelijoiden asemaa ja huomautti heidän osaamisensa ja tietotaitonsa olevan taloudellisestikin erittäin merkittäviä myös valtakunnallisesti.

Keskustelun aikana perussuomalaiset vastustivat ohjelman hyväksymistä, kun taas eteenkin vihreät, SDP ja vasemmistoliitto puolustivat sitä. Välillä tunnelma kuumeni salissa niin, että valtuuston puheenjohtaja joutui huomauttamaan salin käyttäytymissäännöistä. Äänestyksen jälkeen kotouttamisohjelma hyväksyttiin. Johtosäännöt eivät enää puhututtaneet valtuutettuja kotouttamisohjelman kaltaisesti, ja kaupunginvaltuusto hyväksyi säännökset.

Kokouksen päätteeksi vihreä valtuustoryhmä jätti vielä ryhmäaloitteen  Tampereen kaupungin aloittamisesta valmistelut MARAK (moniammatillinen riskinarvioinnin kokous) -toimintamallin käyttöönottamiseksi osaksi lähisuhdeväkivallan parissa toimivien työntekijöiden toimenkuvaa.

Ensi maanantaina kaupunginvaltuusto kokoontuu koko päivän kestävään talousarviokookoukseen, tavataan silloin!

Noora Hinkkanen

Kunnallissihteeri