(Julkaistu Aamulehden lukijalta-palstalla 9.10.2012)
Suurin osa suomalaisista kannattaa haastattelututkimuksissa yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksien nostamista.
Kela-korvausta maksetaan yksityislääkärin vastaanotolla perimästä palkkiosta. Kela-korvaus on esimerkiksi sadan markan palkkiosta parikymmentä euroa.
Moni ajattelee, että Kela-korvauksen nostaminen helpottaa myös huonotuloisten mahdollisuuksia päästä yksityislääkärin hoitoon. Tätä väittävät myös Kokoomus ja Lääkäriliitto, jotka tavoittelevat Kela-korvausten nostamista. Olisipa hienoa, jos Kela-korvaus esimerkiksi 100 euron vastaanottohinnasta olisikin 60 euroa! Valtiontalouden tarkastusviraston raportin mukaan vuosina 1989 ja 2008 tehdyt Kela-korvausten korotukset siirtyivät lääkärien hintoihin. Julkisen rahoituksen lisäys rikastutti lääkäreitä ja lääkäriyrityksiä, potilaat joutuivat maksamaan edelleen yhtä paljon omasta pussistaan.
Monelle vähätuloiselle ja hänen perheelleen mahdollisen Kela-korvauskorotuksen jälkeenkin jäävä 40 euron omavastuu on huikeasti yli mahdollisen. Kuitenkin meidän kaikkien – pienituloisenkin – maksamia veroja ladataan Kela-korvausten rahoittamiseen kymmeniä tai jopa satoja miljoonia euroja vuosittain. Näin Kela-korvausten kautta pienituloiset tukevat koko ajan hyvätuloisten tai rikkaiden yksityistä sairaanhoitoa.
Tutkimusten mukaan Kauniaisissa asuu Suomen terveimpiä ihmisiä. Nämä Suomen terveimmät ihmiset käyttävät paljon yksityislääkäreiden palveluita, joista Kela korvaa osan. Esimerkiksi hervantalainen pienituloinen eläkeläinen tukee veroillaan kauniaislaisen työssäkäyvän yksityislääkärikäyntejä.
Monikansalliset tai ulkomaalaisomistuksessa olevat terveysyritykset tuottavat suuren osan yksityislääkäripalveluista ja myös työterveyspalveluista Suomessa. Monet työnantajat joutuvat käyttämään monikansallisia yrityksiä työterveyspalveluidensa tuottajana. Kunnatkin joutuvat ostamaan näiltä yrityksiltä palveluita verovaroin. Moni suuri terveysyritys temppuilee monin tavoin välttääkseen verojen maksua Suomeen. Näiden yritysten hankkimat tuotot – suomalaisten niin suuri- kuin pienituloisten veroina maksamia ja työnantajien ja heidän työntekijöidensä työterveyteen käyttämiä varoja – siirtyvät ulkomaisille pääomasijoittajille ja todella vähäisin veroin.
Moni yksityislääkäri harjoittaa ammattiaan oman yhtiön kautta, mikä mahdollistaa myös yksittäiselle lääkärille verokikkailun ja tavallista palkansaajaa kevyemmän verotuksen. Näin lääkäri, joka kerää tulojaan veroilla kerätyistä varoista, ei itse maksa veroja kuten suuri osa suomalaisista.
Lopulta hervantalainen eläkeläinen tukee veroillaan kauniaislaista yksityislääkäripalveluita hakevaa, ulkomaisia pääomasijoittajia ja veroja välttelevää yksityislääkäriä. Terveydenhuoltomme rahoitus tarvitsee välttämättä suuren uudistuksen, jossa parannetaan palveluiden saatavuutta ja tasavertaisuutta ja käsittämättömistä tulonsiirtokupruista päästään eroon.
Maija Kajan, gynekologi, Tampere