Irene Roivainen: Budjettineuvotteluissa hyvä tulos

marras 6, 2007

Valtuustoryhmien väliset budjettineuvottelut kulminoituivat sunnuntai-illan istuntoon, jossa käytiin viimeiset väännöt kohteista ja summista; perjantaina olivat ryhmänjohtajat saaneet kirjattua kaikkien ryhmien kärkihankkeet. Mukana oli myös SKP:n Jari Heinonen, joka tänään tuntui empivän budjettisovussa pysymistään. Jari, se taitaa olla myöhäistä ny. Aluksi sovittiin yksimielisesti, ettei 1,5 miljoonan euron rajaa muutoksilla ylitetä, ja tässä myös pysyttiin. Olemme sopineet myös siitä, että kunnia läpimenosta kuuluu koko joukkueelle. Se on ilman muuta selvää, että meille tämä oli varsinainen pajatson tyhjennys kautta aikain. Onnistuimme erittäin hyvin tavoitteissamme osana XL-ryhmää. Ohessa lyhyt kooste meille tärkeistä tavoitteista ja niiden läpimenosta.

Joukkoliikenteen lippujen pitäminen ennallaan onnistui. Pyrimme lisäämään 500 000 euroa vuorotarjonnan ja muun palvelutarjonnan parantamiseen, saimme 450 000. Kompromissina Pispalan valtatien korjauksen lykkäämisestä saimme keskustan kevyen liikenteen väylien kunnostamiseen ja rakentamiseen 300 000 euroa.

Omaishoidontukea olisimme halunneet korottaa hieman enemmän, mutta loppusummat olivat 100 000 lapsille ja nuorille ja 70 000 vanhusväestölle. Apulaispormestarit Virtanen ja Ollila olivat sitä mieltä, ettei lisärahaa tarvita, mutta varassa vara parempi, eikös juu? Riitta Ollila esiintyy Kansanlehdessä omaishoitajien ylimpänä ystävänä. Totuus taitaa olla tasan päinvastainen, sillä apulaispormestarin vastaan haraamisesta huolimatta tukirahat ovat nyt jemmassa, kiitos akka-akselin. Lasten ja nuorten puolella apulaispormestari Virtanen oli unohtanut kirjata vuositavoitteeseen, että kaikki omaishoidon tuen kriteerit täyttävät pääsevät tuen ja palvelujen piiriin. Tavoite kirjataan nyt mittareineen sinnekin, ikäihmisten puolella se jo on.

Keskustan nuorisokahvilan 80 000 euron tavoite meni sellaisenaan läpi.

Vammaisten henkilökohtaisiin avustajiin 150 000 euroa.

Kaksi sosiaalityöntekijää lastensuojelun avopalveluihin sekä lastensuojelun jatkokoulutukseen 100 000 euroa.

Luonnontieteelliselle museolle suunnitteluraha 15 000 euroa

Matalaenergiarakentamisen projektin suunnitteluun 20 000e

Komediateatterin tuen nosto 28 000e

Koulunkäyntiavustajia saatiin 4 lisää (yksi romanivähemmistöön erikoistunut), hintalappu 100 000 euroa.

Koulujen ja päiväkotien opintokäynteihin saatiin tavoitellut 50 000 euroa.

Peli- ja harrastuspuiston suunnitteluun 10 000e

Lisäksi joukko pienempiä hankkeita XL-ryhmältä ja joitakin isompia vasemmistoryhmiltä, mutta 1,5 miljoonassa eurossa pysyttiin. Asunnottomuusrahat menivät lopulta sosiaalisen isännöinnin kehittämiseen, ja siitäkin vain osa raskaan sarjan ensisuojatyöhön. En edelleenkään kannata suoria tulonsiirtoja vuokrataloyhtiöille, vaan olisin odottanut valtiovallan toimenpiteitä ensi vuonna.

Valtuustoryhmillä olisi voinut olla myös malttia siirtää suoraa tukea omaan toimintaansa ensi vaalien yli, kuten Peter Löfberg esitti, mutta yhteisymmärryksessä tukisumma hilattiin mahdollisimman alas eli 25 000 euroon.

Kokouksen päätyttyä istuimme vielä hetken Pertun, Soron Hannun ja Koskisen Riitan kanssa ja huokailimme helpotuksesta: ohi on! Kun palailin iltamyöhään kotiin muistelin aikaa, kun puolisoni Pauli tapasi tulla myöhään neuvotteluista kotiin. Kerrankin kannoin motin uunipuita pihalta kellariin lumisateen alta odotellessa. Onneksi Pauli oli vuorostaan ymmärtänyt laittaa saunan päälle ja korkata viinipullon odottamaan budjettisovun kunniaksi.

Talousarvio vei maanantain kh:ssa suurimman osan ajasta, listalla oli mm. kaavoitusta Kaukajärven rantamaisemaan, entiselle teollisuustontille.

Irene Roivainen
kaupunginvaltuutettu ja kh:n jäsen