Huomenta perus-Suomi (+ muita vaalianalyysejä)

huhti 20, 2011

Eduskuntavaaleissa perussuomalaiset sai historiallisen voiton samalla, kun muut eduskuntapuolueet ottivat takkiinsa. Vihreiden äänimäärä laski yhdeksän prosenttia, mutta mm. vaalijärjestelmän takia edustajapaikat romahtivat peräti kolmanneksella.

Perussuomalaiset ovat poliittisesti Vihreiden vastakohta niin vähemmistöjen oikeuksissa, Euroopan kehittämisessä, ilmaston- ja luonnonsuojelussa, kehitysyhteistyössä kuin maahanmuutossa. Seuraava nelivuotiskausi voi merkitä kylmää kyytiä.

Toisaalta perussuomalaisten demonisointiin ei ole aihetta. Eivät kaikki puolueen kansanedustajat ole kiiluvasilmäisiä maahanmuuttokriitikoita, EU-skeptikkoja ja ympäristönsuojelun vastustajia.

Hallituksessa perussuomalaiset pääsevät opettelemaan kompromissien tekemistä. Puolue joutuu sovittelemaan korskeat vaalilupaukset yhteen ikävien tosiasioiden kanssa. Monimutkaisiin ongelmiin on harvoin yksinkertaisia vastauksia.

Meidän kaikkien kannalta toivon, että uusi hallitus kykenee vastuullisiin päätöksiin Euroopan talouden horjuessa, valtion velkaantuessa ja eriarvoisuuden kasvaessa. Neljän vuoden kokemuksesta hallituspuolueen kansanedustajana tiedän, että tehtävä on kaikkea muuta kuin helppo.

Mitä sitten vaalitulos merkitsee meille, jotka kannatamme avointa ja kansainvälistä Suomea, vastuuta taloudesta ja ilmastosta sekä yhtäläisiä oikeuksia kaikille? Mitä meidän pitäisi nyt tehdä?

Moni on puolileikillään puhunut Suomesta pois muuttamisesta. Ymmärrän, että eteenpäin katsoville valjennut huomen perussuomalaisten jättivoiton jälkeisessä perus-Suomessa voi tuntua raskaalta.

Mutta juuri nyt on väärä aika luovuttaa. Juuri tässä synkässä tilanteessa tarvitaan niitä, jotka puhuvat avoimen, ympäristöä varjelevan ja heikoimmista huolta pitävän Suomen puolesta.

Väkevä kannanotto on liittyä puolueeseen, joka toimii perussuomalaisten vastavoimana. Vaalien jälkeen on Vihreisiin tullut jo 800 uutta jäsentä – hurjempi nousu kuin koskaan aiemmin.

Kattopuolueen lisäksi tarjolla on myös vihreitä viiteryhmiä moneen lähtöön. Esimerkiksi Vihreät nuoret ja opiskelijat, Vihreät Yrittäjät, Vihreä miesliike ja Tieteen ja teknologian vihreät toivottavat uudet tukijat lämpimästi tervetulleiksi.

Eikö pelkkä jäseneksi liittyminen riitä? Sitten kannattaa lähteä mukaan toimintaan. Ota yhteyttä omaan paikallisyhdistykseesi ja kysele, miten voisit osallistua.

Vaikka eduskuntavaalien jälkeistä henkistä krapulaa vasta parannellaan, uudet vaalit kolkuttavat jo ovella. Ensi vuonna järjestetään sekä kunnallis- että presidentinvaalit. Näyttävin protesti ahdasmielisyydelle ja sisäänpäin käpertymiselle on äänestää Pekka Haavisto presidentiksi.

Politiikka ei ole toki pelkkää puoluepolitiikkaa. Tue myös kansalaisjärjestöjä, jotka puolustavat maahanmuuttajia, maailman köyhimpiä, ympäristöä, ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta.

Protestimieliala nosti näissä vaaleissa perussuomalaiset vahvoille. Poliittiset tuulet voivat kuitenkin kääntyä nopeasti.

Ja me emme luovuta.

Oras Tynkkynen