Haastattelu: Miksi lähteä kunnallispolitiikkaan?

touko 9, 2012

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Anna-Kaisa Heinämäki vastaa kysymyksiin, miksi kunnallispolitiikkaan kannattaa lähteä mukaan.

Miltä pian kulunut neljä vuotta kaupunginvaltuutettuna on tuntunut?

Kaupunginvaltuutettuna toimiminen on ollut ennen kaikkea opettavaista. Erityisesti ensimmäinen vuosi meni tunnustellen, mutta nyt toiminta alkaa olla jo tutumpaa. Valtuuston kokousten pituus ja muodollisuus hämmensi ensin.

Varsinainen vaikuttaminen tapahtuu verkostoitumalla muiden päättäjien ja virkamiesten kanssa sekä perehtymällä yksittäisiin asioihin. Suuressa kaupungissa poliittinen työskentely on erinomaista kokemusta varsinaista työelämää ajatellen. Kyky hahmottaa suuria kokonaisuuksia paranee ja yleissivistys lisääntyy.

Olen myös ilokseni todennut, että politiikkaa on maineestaan huolimatta useimmiten ”hyvien ihmisten työtä”. Valtaosa on siis mukana pyyteettömästi päämääränään hoitaa kaupungin ja kaupunkilaisten asioita.

Mitä luottamustehtäviä olet kuluneena vaalikautena hoitanut?

Olen valtuustopaikan lisäksi kaupunginhallituksen varajäsen, sivistys- ja elämänlaatupalveluiden lautakunnan jäsen, sosiaalinen yritys Sarka Oy:n puheenjohtaja ja maakuntavaltuuston varajäsen.  Olen halunnut pitää luottamustehtävien määrän maltillisena, koska minulla on päivätyöni sekä pienet, 1- ja 4-vuotiaat lapset ja jonkin verran vuorotyötä.

Mikä paikallispolitiikkaan osallistumisessa on mielestäsi parasta?

Olen vaikuttunut siitä, kuinka fiksuja ja eri alojen vahvoja substanssiosaajia päätöksenteossa on mukana. Iloitsen, että voin olla tällaisten ihmisten seurassa kehittämässä kaupunkiani ja itseäni. Politiikkaan saa uppoamaan kaiken ajan ja energian, jos niin haluaa. Vastaavasti priorisoimalla tarkasti ne asiat, joihin haluaa erityisesti perehtyä, voi työmäärän pitää kohtuullisena. Osallistua voi siis monella tapaa ja luottamuspaikkoja on tarjolla myös niille ehdolla olleille, jotka eivät tavoittele tai pääse varsinaisiksi valtuutetuiksi.

Miksi olet valinnut juuri Vihreät puolueeksi?

Vihreissä on paljon eteenpäin katsovia, nuorekkaita ja osaavia ihmisiä. Tällaisessa joukossa on mukava olla mukana. Pidän myös siitä, että asioihin suhtaudutaan tapauskohtaisesti melko käytännönläheisesti ilman hirttäytymistä perinteiseen vasemmisto-oikeisto –asetelmaan.

Terveiset kunnallisvaaliehdokkuutta pohtiville tai kampanjaa jo
suunnitteleville ehdokkaille?

Huomaatko, että sytyt yhteiskunnallisesta keskustelusta ja tunnet halua vaikuttaa asioihin? Onko sinulla mielipiteitä esimerkiksi tulonjaosta, nuorten syrjäytymisestä, ympäristökysymyksistä, sosiaalipalveluista ja mietit, miten kanavoida tätä energiaasi? Etsitkö ystäviä, joiden kanssa voi keskustella ja vaihtaa mielipiteitä ajankohtaisista aiheista? Jos vastasit joihinkin näistä kysymyksistä kyllä, sinun kannatta ehdottomasti tulla Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaaksi!